A rovat kizárólagos támogatója

Szenvedély és elkötelezettség. Interjú Csonka Péterrel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) tájegységvezetőjével, a Madarak a víz tükrében fotópályázat zsűritagjával.

Csonka Péter, bár nem nagyon létezik üresjárat a naptárában, kiegyensúlyozott, jókedélyű, sosem látszik rajta, hogy fáradt lenne. Ez talán annak köszönhető, hogy mindig azzal foglalkozik, ami érdekli, amit szeret. Ez pedig nem kevés ügy, igaz szinte mindet össze lehet foglalni egy témakörrel: a természeti értékek megőrzése az, ami Csonka Péter munkáját és a munkájához kötődő vállalásait egyaránt jellemzi.
Ahogy ő fogalmaz, ezzel a „kattanással” született, nem volt kérdés számára, hogy a természettel való foglalatosság az élete része lesz.

Ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegység tájegységvezetője – és bár ebben a funkciójában igen sok adminisztratív feladata van, ő ezt is szereti, ebben sem a papírmunkát látja, hanem mindenütt az embert és az embereket körülvevő természetet, tájat, állatvilágot és annak megőrzését. Egy ember, aki mindenütt kapcsolatot épít, harmóniát termet, helyzeteket old meg.
1999 óta fotózik, eleinte analóg géppel, de több mint tíz éve átállt digitális „üzemmódra”. Hűséges, kezdettől fogva CANON gépe van. Azt mondja magáról, hogy nem természetfotós, hanem inkább dokumentarista, mert az ismeretterjesztés, az oktatás, az állatmentés szolgálatában, a természeti értékek védelméért készít leginkább képeket. Fotói pontosak, mindegyik úgy készült, hogy a madarak életét, élőhelyét ne zavarja meg, és aki kicsit is járatos a vadvilág fotózásában, az pontosan tudja, hogy ezeket a pillanatokat csakis türelemmel, alapos előkészítéssel, és a fotó tárgyának mély ismeretével lehetett rögzíteni. Ennek érdekében leseket épít, vagy álcaháló mögé bújik.
Leginkább madár- és természetvédelmi szakembernek tartja magát, ezért kezdett munkakörén túli ügyeket is szervezni, mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei szervezetének mozgásban tartása, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület létrehozása, vagy a Tatai Vadlúd Sokadalom elindítása – soha nem egyedül, hanem barátaival, más szintén elkötelezett természetvédőkkel közösen, és ha kérdezik, inkább róluk beszél. A Vadlúd Sokadalomnak azért főszervezőként leginkább ő a motorja. Joggal büszkék barátaival együtt erre a rendezvényre, amelynek alapötletét más külföldi madármozgalmak köré szerveződő fesztiválok adták. Ma már egy évről évre fejlődő, a kezdeti pár ezer után egy nap alatt több mint tízezer embert megmozgató rendezvény, amelyik úgy tudott szakmai maradni, hogy közben a laikus érdeklődők is jól érzik magukat, és képesek novemberben a néha viszontagságos időjárás ellenére órákig kitartani a tatai Öreg-tó partján.
Ezért a munkájáért Csonka Péter 2017. augusztus 20-án Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át, melynek az indoklása sokat elmond: „A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tájegységvezetője, kitüntetésben részesül a Gerecse-vidék természeti kincseinek védelme érdekében, valamint a “Tatai Vadlúdsokadalom” nevű természetvédelmi rendezvény megszervezése és lebonyolítása során végzett magas színvonalú munkájáért.”
Mindent elkövet azért is, hogy a következő generációk át tudják majd venni mindazt, amit ma barátaival felépítenek, felépítettek. Ennek a tevékenységnek az egyik alappillére a 29 éves 3 szervezet égisze alatt működő Ferencmajori Madárvárta és benne a Hopp Ferenc Madarásztábor.

Az Envirotis Holding Zrt. a Tatai Vadlúd Sokadalom támogatójaként, a rendezvény szervezőivel közösen, fotópályázatot hirdetett annak érdekében, hogy bemutassa és népszerűsítse, milyen fontos szerepet játszik a természet körforgásában a víz, és hogyan kötődnek a vizekhez a madarak.

A Tatai Vadlúd Sokadalmat, ezt a színvonalas természet- és környezettudatos rendezvényt, amely úgy tud helyinek megmaradni, hogy az egész ország madárszerető közösségét megmozgatja, közel 20 éve szervezi a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Idén új programmal bővítik az eseményt, meghirdették az Envirotis – Madarak a víz tükrében – 2019 pályázatot.

Arra szeretnék ösztönözni a fotósokat, különösen a fiatalokat, hogy tartsák értéknek és tiszteljék az élővilág sokszínűségét. Pályázni olyan fotókkal lehet, személyenként maximum néggyel, amelyeket korábban még nem publikáltak. Madarakról készített fotókat várnak azzal a megkötéssel, hogy az valamilyen formában kapcsolódjon a vízhez. Csak etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el a szervezők, tehát olyanokat, amelyek készítésekor a fotós a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta.

A pályázat nyitott, sem fotós szakmai múlthoz, sem életkorhoz nem kötött. Bár a kiírás tartalmaz technikai megkötéseket, szívesen fogadnak mobiltelefonnal készített képeket is. A pályázat weboldalán ill. a programajánlónkban elolvashatóak a kiírás részletes feltételei.

Fotót a két hónapos pályázati időszak alatt lehet beküldeni: 2019. szeptember 15. ig. Eredményhirdetés 2019. november 23., a díjátadó a Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényi napján, 2019. november 30-án, szombaton lesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás