Hirdetés
Reuters - New York

Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság kapott levélben figyelmeztetést az ENSZ-től, mert erdőpusztításokkal veszélyeztetik a hegyi gorillák élőhelyét.

Az ENSZ arról értesült, hogy az érintett országok közül Kongóban történt jelentős erdőpusztítás, főként a határterületek térségében. A kongói Virunga Nemzeti Park területén a nagyon értékes és ritka hegyi gorilla által lakott területből 15 négyzetkilométernyi területen vágták ki a fát. Műholdas felvételek tanúskodtak erről, az erdőirtásra idén április és június között került sor.

A három ország közös határvidékén él a Föld mintegy 700 egyedet számláló hegyi gorilla populációja egy 425 négyzetkilométeres területen. Olyan kis területen élő és olyan kis népesség ez, hogy életterének legcsekélyebb csökkentése is közelebb visz a kihaláshoz. Az egymással harcban álló kongói és ugandai törzsek fegyveresei közül többen a hegyi gorillák lakta erdőkbe fészkelték be magukat és indítanak onnan támadásokat. 1989. óta védettek az állatok és népességük azóta 17 százalékkal nőtt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás