A rovat kizárólagos támogatója

Antonio Guterres szerint az egész világnak egyszerre kell lépni, ha meg akarjuk állítani az éghajlatváltozás súlyos ártalmait. Le kell számolni az Orbán-kormány által erőltetett gázerőművekkel is. Ma mutatta be az IPCC 6. értékelő jelentését Ürge-Vorsatz Diána -nézze meg!

Az emberiség még mindig meg tudja állítani a klímaváltozás legrosszabb, legsúlyosabb hatásait, még mindig van esély a következmények visszafordítására, de ehhez 2035-ig a fosszilis tüzelőanyag-felhasználást csaknem kétharmadára kell csökkenteni – adta hírül az AP amerikai hírügynökség az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testületének (IPCC) álláspontját a mára kialakult helyzetről.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára az éghajlatváltozásról és az üvegházhatású gázok kibocsátásáról szóló legfrissebb jelentéssel kapcsolatban kijelentette, hogy „az emberiség vékony jégen áll, ami gyorsan olvad”. Szerinte a „világunknak minden fronton éghajlati fellépésre van szüksége. A teendőket illetően nem kertelt:
Mindent, mindenhol, egyszerre.
Nincs új szén.
Véget kell vetni az új fosszilis tüzelőanyag-kutatásoknak, a gazdag országok pedig 2040-ig hagyjanak fel szén-, olaj- és gáztermeléssel.
A fejlett országokban 2035-re be kell vezetni a szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelést, vagyis nem lehet több gáztüzelésű erőmű sem.

Az ENSZ-főtitkár utóbbi megjegyzése Magyarországra nézve különösen fontos és megfontolandó lehet, hiszen még két hete sincs, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: „az iparfejlesztési tervek villamosenergia-igényének kielégítésére gázerőműveket telepítését támogatná a kormány”. Szerinte ezek a gázerőművek „uniós támogatásból, de akár magán- és állami beruházásban is megvalósulhatnak”.

Mindezzel szemben az ENSZ-jelentés arra figyelmeztet, hogy a párizsi klímaegyezmény értelmében a nemzeteknek hamarosan célokat kell kitűzniük a szennyezés 2035-ig történő csökkentésére. Ahhoz, hogy a világ a párizsi „felmelegedési határ” alatt maradjon, a világnak 2035-ig 60 százalékkal kell csökkentenie üvegházhatású gázok kibocsátását 2019-hez képest. Leszögezték, az ebben az évtizedben végrehajtott döntéseknek és lépéseknek több ezer éves hatásai lesznek, miközben az éghajlatváltozást veszélyes az emberi jólétre és a bolygó egészségére nézve.

Aditi Mukherji vízkutató, a jelentés egyik társszerzője azonban úgy tompította a vészjóslatokat, hogy „nem jó úton járunk, de még nem késő”. Egy másik társszerző, Francis X. Johnson, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet klíma-, föld- és politikakutatója a fajok kihalására, a korallzátonyok elpusztulására, a jégtakarók további olvadására figyelmeztetett, ha nem csökken a felmelegedés mértéke. Az ablak bezárul, ha a károsanyag-kibocsátást nem csökkentik a lehető leggyorsabban – mondta egy interjúban.
Ha a világ továbbra is a jelenlegi vagy a tervezett fosszilis tüzelőanyaggal működő infrastruktúrát használja, akkor a Föld legalább 2 Celsius-fokkal felmelegszik az iparosodás előtti időkhöz képest, ami meghaladja a megszabott 1,5-ös határt – áll a jelentésben.

Az AP hangsúlyozta, a jelentés néhány évvel ezelőtti adatokon alapul, a számítások még nem tartalmazzák a szén- és földgázfelhasználás növekedését Ukrajna orosz inváziója után. Továbbá a jelentés egy héttel azután készült, hogy az Egyesült Államokban Joe Biden adminisztrációja jóváhagyta a hatalmas alaszkai olajfúrási projektet , amely akár napi 180 ezer hordó olaj kitermelésére is képes.

Végül arra is kitértek, hogy ha a világ el akarja érni az éghajlattal kapcsolatos céljait, „sokszorosára kell növelni” a szegényebb országoknak nyújtandó pénzügyi segítséget, hogy mielőbb áttérjenek a nem szennyező energiára. Ehhez a gazdagabb országok pénzt ígértek, valamint egy kártérítési alap létrehozását is. Ellenkező esetben – mondta Madeline Diouf Sarr, a legszegényebb nemzetek koalíciójának elnöke – a világ a legkevésbé fejlett országokat a szegénységbe taszítja-írta a Népszava.

Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC III. munkacsoportjának alelnöke zoom előadása 2023 03 20

Az IPCC ma délután 14 órakor hozza nyilvánosságra a 6. értékelő jelentését, mely az összefoglalója az elmúlt közel másfél évben kiadott három értékelő jelentésnek.  Az úgynevezett szintézis jelentés jellemzően kevésbé technikai elemekre, mintsem a közérthetőségre és a technikai jelentések egymást erősítő megállapításaira fókuszál.  Az IPCC 6. értékelő jelentése: (IPCC AR6 szintézis vezetői angol összefoglaló 4 MB pdf.)

A nemzetközi sajtótájékoztató után ma délután – a masfelfok.hu szervezésében – Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC III. munkacsoportjának alelnöke ismertette a szintézis jelentést és annak legfontosabb, Magyarország számára kiemelten releváns pontjait, a tájékoztatón néhány olyan, részletesebb ábrát is bemutatott  – pl. a kukoricatermelésre és a hőhullámokra vonatkozó adatokkal – melyek Magyarország szempontjából különös jelentőséggel bírnak.
A ZOOM SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ VIDEÓJA >>> 
belépéshez passcode: 0!vCQm2Q

Kapcsolódó telex cikk: Évszázadokra befolyásolják a történelmet azok a döntések, amelyeket most hozunk meg

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás