A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Európai Parlament 2022 decemberéig teljesen betiltaná a glifozát tartalmú növényvédő szereket és addig is szigorítanának a használatukon – közölte ma az uniós parlament sajtószolgálata. A képviselők a glifozát tartalmú növényvédő szerek háztartási használatát azonnal, a mezőgazdasági felhasználását 2022. december 15-i határidővel tiltanák be.

A képviselők a strasbourgi plenáris ülésen döntöttek erről. A tájékoztatás szerint az uniós tagállamok holnap szavaznak a glifozát engedélyének esetleges meghosszabbításáról. Az uniós parlament ellenezte az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a glifozát növényvédő szer forgalomba hozatali engedélyét további tíz évvel meghosszabbítsák. A képviselők ehelyett azt javasolták, hogy készüljenek tervek a termék kivezetésére – amennyiben a glifozáttal szemben a lebomló növényvédelmi rendszerek alkalmasak a szükséges gyomirtáshoz.

A képviselők véleménye szerint az engedélyezést megelőző uniós kockázatelemzési eljárásban komoly kételyek merültek fel, amikor az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége és az Európai Unió élelmiszerbiztonsági és vegyi anyagokkal foglalkozó ügynökségei a glifozát biztonságosságával kapcsolatban lényegesen eltérő következtetésekre jutott. A Monsanto, a glifozát hatóanyagot tartalmazó Roundup termék tulajdonosa és gyártója által nyilvánosságra hozott belső levelezése pedig kétségeket ébresztett azoknak a tanulmányoknak a hitelességét illetően, amelyeket az uniós szervek a glifozát biztonságosságának értékelésekor használtak – tették hozzá.

A képviselők döntésükben hangsúlyozták, hogy a növényvédő szerek uniós hatósági jóváhagyás céljából történő tudományos értékelése kizárólag független, lektorált és publikált tanulmányokon alapuljon, amelyek illetékes közigazgatási szervek megbízásából készültek, ezeknek a szerveknek pedig elegendő forrást kell biztosítani, hogy képesek legyenek független tudományos tanulmányok megrendelésére.

A glifozát engedélyezésének kivizsgálására létrejött bizottság 2016 júniusi ülésén az unió tagországai képviselőinek egy része elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amely eredetileg 15 évvel hosszabbította volna meg a gyomirtó szer európai használatának engedélyét, majd tagországi ellenállásra 18 hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbításra tettek javaslatot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb – és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt – gyomirtóját. A franciaországi székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szakértői szerint a glifozát jelentette rákkockázat főleg azok esetében áll fenn, akik foglalkozásukból adódóan vannak kitéve a szer hatásainak. Az otthoni kertészkedés szempontjából a glifozát nem jelent kockázatot – jelezték. (MTI)

 

Rákkeltő gyomirtó a talajainkban?

Rákkeltéssel gyanúsított glifozát gyomirtó szer volt az EU-s talajminták közel felében, köztük magyar mintákban is egy nemrég bemutatott kutatás szerint.

A glifozát ilyen mértékű jelenléte a széllel szállított és a vizeinkbe jutó talajszemcsékben azt mutatja: sokkal nagyobb ezen szer kockázata, mint azt korábban gondoltuk.

A talajokban mért koncentrációk több esetben elérték 2 mg/kg-ot is. Ez ijesztően magas szint: mérgező a giliszták, hasznos gombák és baktériumok, és más fontos talajlakó élőlények számára.

A glifozát további engedélyezéséről várhatóan holnap, október 25-én döntenek az uniós tagállamok képviselői.

A fentiek tükrében is a Greenpeace Magyarország felszólítja a magyar és európai döntéshozókat, hogy a Monsanto és más agrovegyipari óriások érdekei helyett az emberek egészségére szavazzanak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás