A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Európai Parlament (EP) elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni indítványt, mely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek, ezzel mindkét energiahordozó biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezhet – közölte az uniós parlament. Az antizöld fideszek megszavazták, Ausztria panaszt emel az atom- és gázenergiát zölddé nyilvánító döntés miatt.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a gáz- és atomenergia-ágazatok magánberuházásainak szerepük van a zöld átállásban, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények mellett ezért megengedi, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

Az ezt elutasító európai parlamenti indítvánnyal szemben 328 EP-képviselő szavazott, 278 képviselő mellette voksolt, és 33-an tartózkodtak. Ha július 11-ig sem az uniós parlament, sem a tagországok kormányait képviselő Tanács nem emel kifogást a bizottsági javaslat ellen, akkor a taxonómiáról szóló szabályozás 2023. január 1-jétől lép életbe.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott:  megőriztük az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét, megvédtük a rezsicsökkentést. A közlemény szerint Tóth Edina, Győri Enikő és Gyürk András, a Fidesz EP-képviselői üdvözölték a szavazás eredményét, és kiemelték: a rezsiköltségek alacsonyan tartásához és a klímasemlegesség eléréséhez szükség van a nukleáris és földgázalapú beruházásokra, annak érdekében, hogy hosszú távon meg lehessen őrizni az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét.

Tóth Edina a szavazást követően kiemelte: az európai és a magyar baloldal az utóbbi hetekben mindent bevetett, hogy a saját kudarcos zöld ideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől.

Nukleáris energia és földgáz nélkül sokkal kiszolgáltatottabb lenne az unió az olyan válságoknak, mint amit most is tapasztalhatunk. Emellett a zöld átmenet sem tudna megvalósulni, hiszen a megújuló energiaforrások önmagukban még nem elegendőek az amúgy is megnövekedett energiaigények kielégítésére és a rezsiköltségek alacsony tartására – fogalmazott.

Magyar újságíróknak nyilatkozva Tóth Edina azt mondta: a szavazás eredménye “a Fidesz és az európai jobboldal hatalmas győzelme, és az európai, valamint a magyar baloldal nagy veresége”.

Kiemelte, hogy az atomenergia és a földgáz fenntartható minősítése nélkül nem lehet teljesíteni a 2050-ig elérni kívánt klímacélokat, nem lehet megtartani a rezsicsökkentés eredményeit, ahogy nem lenne szavatolható az energiaárak megfizethetősége sem. Az európai energiabiztonság csak a két energiahordozó használatával szavatolható – mondta.

Kudarcba fulladt a baloldal azon akciója, hogy elszegényítse az európai embereket – jelentette ki. A magyar baloldali képviselők többsége szégyenletes módon támogatta az indítványt, ami azt bizonyítja, hogy számukra nem fontos, hogy a magyar emberek megfizethető energiához jussanak a jövőben is – tette hozzá a fideszes képviselő.

Győri Enikő aláhúzta: a zöld gazdaság megvalósításához rengeteg magántőkére van szükség. Hozzátette, hogy a magánszektornak a taxonómia rendelet jelenti a sorvezetőt a fenntartható befeketésekben.

Cégeink nagy részének viszont még segíteni kell, hogy fenntarthatóvá és klímasemlegessé váljanak. Ennek a költségeit nem varrhatjuk a polgárok és a vállalkozások nyakába. Ha megvalósult volna a baloldal javaslata, ezek a vállalkozások sosem kapnának forrást az átálláshoz
– fogalmazott a képviselő, majd hozzátette: a realitások talaján kell megalkotni a szabályokat, különben könnyen lehet, hogy az európai vállalatok nagy része nem hogy fenntarthatóvá nem fog válni, de még tönkre is megy.

Gyürk András rámutatott, hogy a baloldali kifogás elutasítása volt az egyetlen lehetséges döntés.

Európa energiaválságban van, ezért minden, a helyzetet súlyosbító felelőtlen javaslatra határozottan nemet kell mondanunk. A baloldal a kifogással megtámadta a rezsicsökkentést és a klímavédelmet. Ennek viszont, a fideszes képviselők határozott kiállásának köszönhetően, sikerrel tudtunk gátat szabni
– tette hozzá.

Az Európai Bizottság március elején bemutatott, a taxonómiára vonatkozó jogszabálytervezete egyes nukleáris energiával és földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorol. Az ilyen tevékenységeket felsoroló listát nevezik uniós taxonómiának.

A taxonómia rendelet egyike azoknak a jogszabálytervezeteknek, melyek révén az uniós bizottság forrásokat biztosítana a fenntartható növekedéshez, segítené a zöld beruházásokat és megpróbálná elkerülni a nem fenntartható projektek zöldként történő feltüntetését-írta a novekedes.hu.

taxonómia tüntetés kép: AP

A Fidesz az atomenergia és a földgáz zöldre festése mellé állt

Az Európai Parlament többek között a fideszes képviselők szavazatával elutasította azt az indítványt, amely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek. A francia atomlobbi és a német földgázlobbi célt ért a Fidesz segédkezése mellett.

A szavazással az EP támogatta az atomenergia és földgáz beemelését a környezetileg fenntartható gazdasági tevékenységeket osztályozó taxonómia-rendeletbe, ami sorvezetőként szolgál a piaci befektetőknek. A zöld pecsét megadása azt jelenti, hogy ezek a projektek könnyebben juthatnak finanszírozáshoz, a tőke a megújuló energiaforrások helyett a nukleáris- és földgázszektorba fog áramlani.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja határozottan elutasítja az atomenergia és a földgáz zöldre festését. Nem lehet fenntarthatónak tekinteni az atomenergiát, amikor a nagy aktivitású hulladékok kezelésére nincs megoldás és a balesetek beláthatatlan hatással járhatnak. A földgáz pedig az európai áramtermelésből származó szén-dioxid kibocsátás vezető forrása: egységnyi kibocsátása 10-40-szer akkora, mint a megújuló energiaforrásoké. Az atomenergia és a földgáz zöld címkéje tovább erősíti Európa orosz energiafüggőségét és aláássa az európai klímacélokat.

Az EP döntésével még nincs minden veszve. A bizottsági javaslat csak akkor léphet hatályba, ha az Európai Unió Tanácsa nem emel kifogást. Felszólítjuk a kormányt, hogy a Tanácsban utasítsa el az atomenergia és a földgáz zöldre festését.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei


Leonore Gewessler osztrák zöldminiszter

Panaszt emel Ausztria az Európai Bíróságnál az Európai Parlament  tegnapi döntése miatt, amellyel az uniós képviselőtestület az Európai Bizottság előterjesztésére a nukleáris- és földgázenergiát “zöld és fenntartható” átmeneti energiaforrásnak minősítette – jelentette be az osztrák környezetvédelmi, energiaügyi és innovációs miniszter.

Leonore Gewessler közleményében azt írta: “Különösen az ukrajnai háború fényében nem engedhetjük meg, hogy ‘zöldfestő programot’ működtessünk a nukleáris- és földgázenergiába való befektetések terén. (…) “Az atomenergia és a földgáz felhasználása nem járul hozzá a klímavédelemhez.”

Az osztrák miniszter azt is jelezte, hogy Bécs igyekszik további tagállamokat gyűjteni a jogi beadvány támogatásához. Luxemburgi kollégája, Claude Turmes szerdán a Twitteren megerősítette, hogy a nagyhercegség szintén az Európai Bírósághoz fordul ebben az ügyben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek