A rovat kizárólagos támogatója

Jövőre új állami lakásfelújítási program jön, és habár becslések szerint évi 100-130 ezer lakóépület energetikai felújítására lenne szükség, egyelőre nem tudni, hogy ilyen elvárások járnak-e majd az állami támogatások mellé. A G7 összeszedte az eddig tudható információkat.

Mi történt? Már a jövő év januárjától beindulhat egy új állami lakásfelújítási program – árulta el az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ). A szövetség azt javasolta, vissza nem térítendő támogatások helyett a kamattámogatott hitelkonstrukció legyen a programban.

  • Jelenleg tárcaközi, szakmai egyeztetések zajlanak a részletekkel kapcsolatban, közölte a lappal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Így egyelőre nem tudni, hogy mekkora lesz a program keretösszege és hogy háztartásonként mekkora támogatásról lehet szó.

Tágabb kontextus: a nemrég bejelentett csok plusz alapján a régi csokkal ellentétben nem jár több támogatás az új lakások vásárlása esetén. A felújítási program ezért jó hír a gyengélkedő magyar építőiparnak, amelynek szeptemberben 6 százalékkal volt gyengébb a teljesítménye, mint egy éve.

Előzmények: 2021 elejétől 2022 végéig volt elérhető a legalább egy gyereket nevelő háztartások számára a legfeljebb 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás, emellett pedig a program keretében maximum 6 millió forintnyi kamattámogatott hitel is elérhető volt.

  • Magyarország júliusban közzétett Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében szerepelt egy 224 milliárd forint összkeretű energetikai korszerűsítési program, azonban az EU-s pénzek körüli huzavona miatt a januárban induló program biztosan nem ilyen pénzből működik majd.

Felülnézet: a kormány 2021-ben fogadta el a hazai lakó- és nem lakóépületek 2050-ig tartó felújítását is tartalmazó Hosszú Távú Felújítási Stratégiát, aminek a célja, hogy 2050-re a „közel nulla energiaigényű” épületek aránya elérje a 90 százalékot.

mélyszegénység faluvégi viskó Csenyéte. Ide nem jut el az állami támogatás.

Miért fontos ez? Egyelőre nem tudni, hogy az energetikai korszerűsítés a program követelményei között szerepel-e majd. A Magyar Energiahatékonysági Intézet tanulmánya szerint évi 100-130 ezer lakóépület energetikai (mély)felújítására lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország elérje 2050-ig a törvénybe foglalt klímasemlegességet

  • A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont kutatóinak tanulmánya szerint – amelyről az Rtl.hu számolt be – a 4,5 milliós teljes hazai ingatlanállomány nagy része korszerűtlen, 2,8 millió családi házból 2,2 millió rossz energiahatékonyságú.
  • A magyarországi ingatlanállomány az ingatlanonként felhasznált energiamennyiség alapján az EU legtöbbet fogyasztó tíz országa közé tartozik.

Nyitókép: napelemtelepítés egy Duna-menti családiháznál. fotó: Juhász István András hvg

Kapcsolódó anyagok:

Jövőre újraindulhat az otthonfelújítási támogatás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás