A rovat kizárólagos támogatója

Az ingatlanpiaci hírek most a koronavírus által már kifejtett, illetve várható hatásokat pedzegetik, akár kínálati, akár keresleti oldalról megközelítve a globális eseményt. Az építőiparban azonban a járványon kívül a zöld technológiák is egyre jobban elterjednek és egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Fókuszban a zöld innováció

Az utóbbi években fokozódó problémát jelent a klímaváltozás, melyben az építőiparnak elég nagy jelentősége van, hiszen az építkezések jelentősen terhelik a környezet, ráadásul ez az ipar rengeteg szén-dioxidot is termel. Ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk az építőipar környezetre és emberekre gyakorolt hatására. Megoldásként számos jogszabály lépett már érvénybe, de emellett számos innovatív technológia, valamint építészeti módszer is a rendelkezésünkre áll. Úgy tűnik, ezek a megrendelőknek sincs ellenükre, sőt kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek.

Jelenleg az innováció fókuszába a környezetterhelés csökkentése, az energiamegtakarítás vagy éppen az élőmunka hiányának megoldása került. Például a legújabb technológiáknak köszönhetően egy emeletet akár egy hét alatt is fel lehet húzni, megjelent az újrahasznosítható műanyag zsaluhéj, valamint olyan elvek, melyek jelentősen lerövidítenek egy-egy munkafolyamatot.

Azért is fontos figyelmet szentelnünk a témának, mert Magyarországon jelenleg csupán 20 százalékot tesznek ki az erdőgazdálkodás területei. A klímavédelmi intézkedések keretében ezt a számot 27 százalékra szeretnék emelni. A cél elérésével azonban még így is elmaradunk a „kopárnak” tartott Görögország 32 százalékos területarányos erdősűrűségétől.

A járvány miatt mondhatni befagyott az építőipar

Habár az építőipar jó irányba tart a környezettudatosság kapcsán, elvei most kevésbé érvényesülnek, ugyanis a koronavírus miatt jó néhány építkezés leállt. Bár a lemaradó országrészben (elsősorban Nógrád megyében), már akkor is kevés új lakás épült, amikor az építőipar kiemelkedően jól teljesített. Valójában az országos átlagot korábban is öt megye (Győr-Moson-Sopron, Pest, Vas, Veszprém és Somogy megye), valamint Budapest húzta fel.

A koronavírus egyik következménye lehet az áresés, mely már egy természetes folyamatnak köszönhetően az elmúlt fél évben elindult. A korábban szárnyaló lakáspiac az, ami leginkább lassulni látszik. Például Szolnok eladó lakásai közül a téglaépítéses változatok 2019. február és 2020. február között 30 százalékot emelkedtek átlagáraikban. A drágulás nagy része viszont a tavalyi év első néhány hónapjában történt, azóta pedig csak stagnálás, illetve kismértékű csökkenés volt a jellemző.

Szolnokhoz hasonlóan Budapesten is tavaly nyár óta stagnálnak a téglalakások átlagárai, méghozzá 830 ezer Ft/m² körül. Velük ellentétben a veszprémi téglalakások átlag négyzetméter árai már 2019. eleje óta tartják a szintjüket, kicsivel 500 ezer Ft/m² alatt vagy fölött ingadoznak. Ebben az időszakban Nyíregyháza lakásainak téglaépítéses típusai átlagáraikban kis léptékben haladtak előre, azonban ebben az esetben is a menetnek 2020-ban vége lett, és most 340 ezer Ft/m²-nél járnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás