A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

A klímaváltozáshoz az erdészeknek is alkalmazkodniuk kell, mivel ilyen körülmények mellett csak azok az erdők tudnak megmaradni, amikben kifinomultabb módszerekkel gazdálkodnak. A 444 videója Csépányi Péterrel,  a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettesével.

Mivel Magyarországon az aszályos időszakok egyre hosszabbak és gyakoribbak lesznek, erdeink is átalakulnak. A leghűvösebb erdőket alkotó bükkösök szinte teljesen eltűnhetnek, a tölgyesek pedig az északi és a nyugati határszélekre szorulhatnak vissza.

A Pilisi Parkerdőben évtizedek óta kísérleteznek ezzel. Csépányi Péter erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettes a Dobogókőhöz közeli Mexikó-pusztán mutatta meg, hogyan próbálják természetközeli módszerekkel alakítani az erdőket.

Itt nem vágásos üzemmódot alkalmaznak, aminél egy területről egyszerre termelik le a fákat, hanem csak foltokban, így az erdőborítás folyamatos marad, nem keletkeznek tájsebek, az élőhelyek sem semmisülnek meg.

Nyitókép: bükkerdő holtfával Pilisi Parkerdő fenntartható erdőgazdálkodás

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek