A rovat kizárólagos támogatója

Az Erdőkertesi-homokpuszta fokozottan védett természeti terület, de már nem sokáig. Már nem sokáig, mert minden hétvégén, szombaton és vasárnap, reggeltől egészen besötétedésig benzingőztől megvadult ifjak igyekeznek még az írmagját is elpusztítani a hajdan szebb napokat látott élőhelynek.

Erdőkertesi-homokpuszta – megsebzett táj 500 m magasból fényképezve

Fáradhatatlanul szántják terepmotorjaikkal keresztül-kasul a sérülékeny homoki gyepeket újabb és újabb, egyre mélyebb és mélyebb sebeket ejtve rajtuk.  Hozzájuk társulnak a kisgyermekes quad-apukák, akik 4-5 éves porontyaik testi épségét is kockára téve tanítják természetkárosításra a jövő nemzedékét. A természetvédelmi területeknek tényleg csak az lehet a sorsa, hogy ha éppen gazdasági okokra hivatkozva nem lehet, akkor úri huncutságból tesszük tönkre őket? Úgy látszik igen. Miért? Azért, mert akik tehetnének, nem tesznek ellene. A gyurgyalagok panaszkodása pedig nem tudja megállítani az esztelen rombolást.

Emlékeztetőül következzen itt két mobiltelefonnal készült filmecske, amelyek az Erdőkertesi-homokpuszta és a területen átfolyó Egres-patak természeti szépségeit villantják fel 2-2 percben.

Eleven patak

Homokpuszta

Ha valakinek van gyomra végignézni, nézze meg egy drónvideón, hogy miként tüsténkednek, és mit hagynak maguk után a természetgyilkos benzinlovagok.

Benzingőzös természetkárosítás

Erdőkertesi-homokpuszta

Erdőkertes közigazgatási területének keleti határán, egy korábbi honvédségi területen a természetes élőhelyet kevésbé bolygatta meg az emberi tevékenység. Itt természet- és tájképvédelmi szempontból értékes, lankás homokpusztai gyep terül el.

Erdőkertesi-homokpuszta természetkárosítók akció közben

A homoki gyepek növényzetében jelentős a pannóniai endemizmusok száma. A fajai között sok az egyéves, a hagymás-gumós, de sok a félcserjés növény is. Ennek, a térségben egyébként egyre fogyatkozó, élőhely-típusnak a kiemelkedő értékét jelzi, hogy itt él a bennszülött, európai jelentőségű, fokozottan védett homoki kikerics (Colchicum arenarium), jellemző fajai még a magyar csenkesz (Festuca vaginata), báránypirosító (Alkanna  tinctoria), homokviola (Syrenia cana), homoki pimpó (Potentilla arenaria), kunkorgó árvalányhaj (Stipa capillata), a fényes poloskamag (Corispermum  nitidum), a kései szegfű (Dianthus serotinus), valamint ezen kívül még számos védett növény és állatfaj. A terület az országos ökológiai hálózat része, a legkeletibb csücske a közigazgatási területnek pedig érinti a Natura2000 hálózatot is.

A homokpuszta területén rendszeresen végez robbantásokat a honvédség, számos kisebb bombatölcsért hagyva maga után. Az élőhelyet azonban nem ez a kis területre korlátozódó beavatkozás, hanem a teljes élőhelyet degradáló terepmotoros és rally autós tevékenység sodorta a pusztulás határára.

Nyitókép: Fokozottan védett természeti területet jelző tábla az Erdőkertesi-homokpusztán

Erdőkertesi-homokpuszta – megsebzett táj 450 m magasból fényképezve

Kriska György biológus

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás