A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Az elmúlt héten összesen 5180 köbméter bontási törmeléket és 9492 köbméter szennyező anyagot szállítottak be a kijelölt lerakóhelyre, a szállítást az esős időjárás miatt több alkalommal leállították – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás és újjáépítés helyzetéről beszámolva.

Július 30. és augusztus 5. között a szállópor napi átlagkoncentrációja a pormintavétel eredményei alapján Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határértéket nem haladta meg. A Torna patak vizének heti átlagos pH-értéke 8,07-8,18 között volt – olvasható az összegzésben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei folytatták a vörösiszap-szennyezés által érintett területek vízminőség ellenőrzését, amelynek eredményei szerint minden vizsgálati paraméter megfelelő, az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Az újjáépítési katasztrófavédelmi törzs 11 készpénzes támogatási és egy vállalkozói kárenyhítési, valamint egy használtingatlan-vásárlási, az önkormányzati újjáépítési csoportja pedig két pénzbeli, három természetbeni szerződést kötött meg. Devecserben a bontásra ítélt 270 ingatlanból 263-at már elbontottak. A hét folyamán a térkövek lerakását, tereprendezést és a dísznövények telepítését végezték.

A külterületek mentesítését az időjárás függvényében végzik. Devecser külterületén folytatódott a halastó medrének, továbbá a Torna-patak és a Marcal folyó medrének kotrása, a szennyező anyag helyi deponálása és a Csigere-patak átereszeinek építése és az akadályozó növényzet kaszálása.

Az OKF emlékeztetett arra, hogy Devecserben a vörösiszap-katasztrófa által sújtott terület rehabilitációja keretében emlékpark épül. A kivitelezési és engedélyezési tervek (látványtavak, közlekedés, kertépítészet, villamosenergia-ellátás, köz- és térvilágítás) elkészültek, tart a szükséges hatósági engedélyek kiadása. Megkezdődtek az egyeztetések a leendő kivitelezőkkel, a főtervező pénteken mutatta be nekik a teljes kivitelezési tervet Devecserben. Várhatóan a jövő héten átadják a munkaterületet és megkezdődhetnek az elsődleges tereprendezési munkálatok. Az emlékpark mintegy nyolc hektáron terül majd el, melyből több mint egy hektárt tesz ki a vízfelület. A park területén három látványtó, pihenő övezetek, sétányok, kis színpad és egy képzőművészeti alkotás kap helyet. A tavak vízellátását a Torna-patak és a Malom árok vízgyűjtő biztosítja. Azok a fák, amelyek az emlékpark területén elbontott ingatlanok udvarában, kertjében, illetve az utcákon álltak, és túlélték az iszap pusztítását, a park kertészeti létesítményeinek részét képezik majd.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás elöntötte az említett három települést. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

 

Kapcsolódó anyagok:

Vörösiszap ökobomba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás