Hirdetés

Ahogy sok más horgászfelszerelésből, úgy az etetőrakétákból is széles kínálattal szolgálnak a gyártók, méret és szín esetében is van bőven miből válogatni. Az etetőrakéta nagyon egyszerűen működik (vízbe érés után szétnyílik, és kiengedi a szállított anyagot), de van néhány alapelv, amit érdemes betartani a használata során, például figyelembe kell venni az etetés távolságát és a bot típusát is. 

A megfelelő etetőrakéta és bot kiválasztása

Az ideális etetőrakéta kiválasztása kulcsfontosságú. Az egyik legismertebb márka a Spomb, szokás ezért az összes etetőrakétát Spombnak hívni, még akkor is, ha nem ettől a gyártótól származik. A Spomb etetőrakéták három méretben kaphatóak: mini, midi és nagy. A használható méretet a spod bot erőssége határozza meg. 

Ha a spod bot erőssége több, mint 5 libra, akkor lehet használni a nagyobb változatot, viszont spod bot hiányában nem érdemes midinél nagyobbat alkalmazni. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy feeder bottal egyáltalán nem ajánlatos etetőrakétákat használni. Érdekes ellentmondás, hogy sok horgász nagy gondot fordít a rakéta kiválasztására, de a megfelelő spod botra már jóval kevesebbet. Egy nem megfelelő bottal történő használat egyet jelent a túlterheléssel, ami könnyedén töréshez vezethet.  

Zsinórválasztás etetőrakétákhoz

A bot után a következő fontos szempont a használni kívánt zsinór átmérője. Érdemes minél vékonyabbat használni, ugyanis egy vastag átmérőjű zsinór miatt magas lesz a súrlódás mértéke a spod bot gyűrűjében. Ha lehet, akkor célszerű 2,5 mm átmérőjű, monofil zsinórt választani. A fonott előtét zsinór akkor a legjobb, ha igazodik a horgász dobási stílusához és nem vastagabb, mint 0,28 mm. A monofil főzsinór vastagsága segíthet a megfelelő előtét zsinór kiválasztásában egy nagyon egyszerű logikát követve: ne legyen túl nagy a találkozási ponton a csomó. Ugyanis ez a csomó befolyásolja a zsinór a szabad futását.

Amennyiben bővíteni szeretné zsinór készletét, akkor mindenképpen nézzen szét a Halcatraz Horgászcentrumnál kapható zsinórok között.

Az etetőrakéta és a fonott előtét zsinór összekötésénél szintén fontos a csomómentesség, de azt figyelembe kell venni, hogy nagy erőhatást kell majd kibírnia. A Spomb etetőrakéták a lebegtető szivacs miatt bukkannak fel a felszínen, ezért ez nélkülözhetetlen tartozék. A lebegtető szivacs mechanizmusának köszönhetően szakadás esetében sem kell aggódni, ugyanis előbb utóbb ki fog sodródni a partra az etetőrakéta. 

Proligic Airbomb, a csobbanás nélküli etetőrakéta

A Proligic Airbomb már a vízbe érés előtt teszi a dolgát, ezért nem kell attól tartani, hogy a nagy csobbanás miatt elriadnak a halak. Kialakításának köszönhetően ezt az etetőrakétát egy határozott mozdulattal már a levegőben is ki lehet nyitni, így elmarad a nagy csobbanás, ráadásul így lehetőség van nagyobb terület beetetésére is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás