A rovat kizárólagos támogatója

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos bejelentette a Natura 2000 Díj 2020. évi nyerteseit. A hat díjazott Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária, valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselői.

A Natura 2000 az EU szárazföldi területének több mint 18 %-át, tengeri területeinek pedig mintegy 9 %-át, közel 27 000 védett területet felölelő uniós szintű hálózat. A hálózat célja – a fenntartható földhasználat és gazdasági tevékenység előmozdítása mellett – Európa természeti örökségének védelme és fejlesztése, valamint a legértékesebb és leginkább fenyegetett európai fajok hosszú távú túlélésnek biztosítása.

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, továbbá felhívja a figyelmet Európa egyik legkiemelkedőbb eredményére, a védett területek Natura 2000 hálózatára. A díj elnyeréséért az uniós Natura 2000 hálózat irányításában vagy az azzal kapcsolatos kommunikációban közvetlenül részt vevő vállalkozások, kormányzati szervek, NGO-k, önkéntesek, földtulajdonosok, oktatási intézmények, illetve magánszemélyek szállhatnak versenybe. Az idei évben 85 pályázat benyújtására került sor Európa-szerte, amelyekből 27 döntős kiválasztására került sor. A díjazottak kiválasztását egy rangos zsűri végezte.

Sinkevičius biztos a következőképpen nyilatkozott: „A Covid19-pandémia rávilágított arra, hogy az egészséges, ellenálló társadalmak, valamint a természetes környezetünk megfelelő állapotban tartása között jelentős összefüggés van. Az idei díjazott projektek is azt bizonyítják, hogy a természetvédelembe fektetett idő, energia és erőforrás nemcsak a természet, hanem az emberiség számára is rendkívüli mértékben visszatérül. E projektek rámutatnak továbbá a természetvédők, a gazdálkodók, az erdészek, a helyi közösségek, az infrastruktúra-vállalatok és a hatóságok azon együttműködési lehetőségeire, amelyek érzékelhető eredményeket hozhatnak a természet és az emberek számára egyaránt. Ezek azok az együttműködési és megoldási modellek, amelyeket terjesztenünk kell, amennyiben teljesíteni kívánjuk az uniós biodiverzitási stratégiában foglalt kötelezettségvállalásokat.”

A különleges Európai Polgári Díj idén  A Natura 2000 hálózaton belüli, bolgár őshonos erdők védelmét célzó partnerség projektet illeti, amelynek irányításában a Végrehajtó Erdészeti Ügynökség (EFA), a bolgár Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Erdészeti Minisztérium, a WWF Bulgária, a bolgár Parkok Egyesülete, valamint a Balkani Wildlife Society vett részt. A projekt az erdős Natura 2000 területek kijelölésével kapcsolatos ellentétes érdekek összeegyeztetését támogatta. A projektpartnerek széles körű felmérések és GIS-térképezés keretében kidolgozták az állami erdei élőhelyeken található őshonos erdők nyilvántartását. Az érdekelt felek számos vitát és konzultációt felölelő, hosszadalmas eljárás során állapodtak meg e területek végleges listájában. A folyamat során további 109 300 hektárnyi védett őshonos erdő kijelölésére, illetve az e területeket érintő kitermelés megszüntetésére került sor.

A másik öt kategória díjazottjai pedig…

A „Természetvédelem” kategória nyertese A víz alatti állományok felhasználása a finnországi tengeri területek védelmére elnevezésű projekt, amelynek irányítását a Környezetvédelmi Minisztérium és a Finn Környezetvédelmi Intézet (SYKE) végezte.

A „Kommunikáció” kategóriában az Eau la la!!! Tengeri és tengerparti ökotippek című francia projekt nyerte el a díjat, amelynek végrehajtásáért a Lannion-Trégor Communauté, Guingamp-Paimpol Agglomération és a PETR du Pays de Guingamp felelt.

A természetvédelem és a gazdasági fejlődés szimbiózisát bemutatni hivatott projekteket elismerő „Társadalmi-gazdasági előnyök” kategória díjazottja a Pro-Biodiversidad: pásztorok mint a Natura 2000 biológiai sokféleségének megőrzői elnevezésű, spanyol projekt.

Az érdekek/felfogások összehangolása kategória díjazottja a Tíz tipp: közös szerepvállalás a természetvédelmi projektekben elnevezésű projekt, amelynek megvalósítói az Agentschap voor Natuur en Bos, a De Vlaamse Waterweg, a Gemeente Kruibeke és a vzw Kruibeeks Natuurbehoud Belgiumban.

A Cseh Köztársaság román, osztrák, magyar, cseh, szlovák és ukrán partnerekkel együttműködő természetvédelmi ügynöksége által irányított A Kárpátok biztonságos és vadvilágbarát közlekedési hálózataira irányuló közös erőfeszítések elnevezésű projekt a „Határokon átnyúló együttműködés és hálózatépítés” kategória díjazottja.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek