Hirdetés

Az Európai Unió elfogadott egy új jogszabályt, amely megakadályozza, hogy a vállalatok kávét, marhahúst, szóját és más, világszerte az erdőirtással összefüggő árukat értékesítsenek az uniós piacon. Az erdőirtás felelős az éghajlatváltozáshoz vezető üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy 10%-áért, a téma a héten az ENSZ COP15 konferenciájának középpontjában áll.

A törvény értelmében a vállalatoknak az EU-ba történő értékesítés előtt be kell mutatniuk egy megfelelőségi nyilatkozatot, amely igazolja, hogy ellátási láncuk nem járul hozzá az erdők pusztulásához, ellenkező esetben súlyos bírságra számíthatnak. A jogszabály a szójára, a marhahúsra, a pálmaolajra, a fára, a kakaóra és a kávéra, valamint egyes származékos termékekre, többek között a bőrre, a csokoládéra és a bútorokra vonatkozik majd. A gumi, a faszén és néhány pálmaolaj-származék az uniós jogalkotók kérésére került bele a listába- számol be a hírről a Reuters.

A vállalatoknak be kell mutatniuk, hogy mikor és hol állították elő az árukat, és “ellenőrizhető” információkat kell szolgáltatniuk arról, hogy azokat nem olyan földterületen termesztették, amelyet 2020 után erdőirtással érintettek. A szabályoknak való megfelelés elmulasztása a vállalat valamely uniós tagállamban elért forgalmának 4%-áig terjedő bírságot vonhatja maga után.

Brazíliában a környezetvédők dicsérték a törvényt, ugyanakkor azt is mondták, hogy nem megy elég messzire. A törvény nem terjesztette ki a védelmet ugyanis az “egyéb erdős területekre”, amelyeken fák vannak, de nem sűrű, zárt erdők. Ez azt jelenti, hogy a Cerrado szavannában található 600 000 négyzetkilométernyi erdőterület nem tartozik a törvény hatálya alá a brazil nonprofit Cerrados Institute szerint, ami nagyjából akkora terület, mint Ukrajna.

Az EU közleményében azt írta, hogy egy éven belül felülvizsgálja, hogy az “egyéb erdős területekre” vonatkozó védelmet egy éven belül, két éven belül pedig más kritikus ökoszisztémákra vonatkozó védelmet is ki kell-e egészíteni.

Az uniós országoknak és az Európai Parlamentnek most hivatalosan is jóvá kell hagynia a jogszabályt. A törvény 20 nappal később léphet hatályba, ezt követően a nagyvállalatoknak 18, a kisebb cégeknek pedig 24 hónapjuk van a megfelelésre.

Az uniós tagállamok kötelesek lesznek megfelelési ellenőrzéseket végezni az erdőirtás szempontjából magas kockázatú országokból exportáló vállalatok 9%-ára, a standard kockázatú országokból exportálók 3%-ára és az alacsony kockázatú országokból exportálók 1%-ára vonatkozóan-írta a portfolio

Nyitókép: erdőirtás Brazília Amasonas állam Humaita terület 2022 szeptember. kép: Michael Cheal Dantas / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás