A rovat kizárólagos támogatója

Az európai szupermarketek erdőirtáshoz és emberi jogi jogsértésekhez kapcsolódó húskészítményeket árusítanak, illetve ezen termékek mennyisége jelentősen  növekedni fog az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás elfogadása esetén – derül ki a Föld Barátai Európa jelentéséből, amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége hozott nyilvánosságra hazánkban.

A “Brazil hús és az EU-Mercosur egyezmény jelentést a Repórter Brazil közösségi szervezet készítette a Föld Barátai Európa támogatásával [1,2]. A jelentés a brazil húsipar helyzetét vizsgálva a következő főbb megállapításokat tette:

  • Az EU négy olyan brazil húsipari multinacionális vállalat hús- és mezőgazdasági termékeinek fontos importőre, melyek neve összefüggésbe hozható az erdőirtásokkal, a biodiverzitás csökkenésével, a kényszermunkával és az őslakos népesség jogainak megsértésével. Ezek a termékek megtalálhatóak olyan európai szupermarketek polcain, mint az Aldi vagy a Tesco.
  • A brazil multinacionális vállalatok már több mint egy évtizede nem végzik el az emberi jogok és a környezetvédelmi normák betartásának ellenőrzését az ellátási láncban. Mindeközben Brazília felszámolja az emberi jogok és a természeti környezet védelmét biztosító jogszabályokat, az erdőirtás pedig eddig soha nem látott méreteket ölt.
  • A tervezett szabadkereskedelmi megállapodás növelni fogja az említett vállalatok által előállított marhahús és más húskészítmények európai exportját, ezáltal súlyosbítani fogja a visszaéléseket és az ellátási láncban jelentkező káros környezeti hatásokat.

♠ ♠ ♠ A jelentés magyar nyelvű média összefoglalója >>> 

Ha a környezet és az őserdők állapotának javulását akarjuk elérni, akkor az Európai Unió nem fogadhatja el a tervezett EU-Mercosur államok közötti kereskedelmi megállapodást és be kell vezetnie olyan kötelező érvényű jogszabályokat, amelyek felelősségvállalásra kötelezik a nemzetekfeletti vállalatokat az ellátási láncaikban bekövetkezett károkért hangsúlyozta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke. Kutatásunk szerint a magyar áruházak polcain egyelőre kevés a brazil hústermék, de ha elfogadják az egyezményt, akkor az erdőirtáshoz és emberi jogsértéshez köthető olcsó brazil csirke- és marhahús eláraszthatja boltjainkat, hátrányba hozva a hazai termelőket is tette hozzá az ügyvezető elnök.

Az EU-Mercosur megállapodás ellen 450 civil szervezet -közte 44 magyar csoport – emelte fel a szavát március közepén. Az egyezmény elfogadását a Nemzeti Agrárkamara is ellenzi.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és több magyar zöld szervezet egy petíciót indított, amellyel magyar állampolgárok tiltakozhatnak az egyezmény ellen.

A petíció itt érhető el>>> 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás