A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Bizottság még nem döntött a növényvédő szer hatóanyag engedélyének megújításáról, ugyanakkor a mezőgazdasági biztos a glifozát 10 évre szóló engedélyezését vetette fel.

Miután az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) úgy nyilatkozott, hogy a glifozát rákkeltő hatása a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem bizonyítható, Phil Hogan, mezőgazdasági biztos (egyelőre nem konkrét javaslatként) felvetette, hogy a szer használatát további tíz évre kellene engedélyezni – olvashatjuk a farminguk.com hírportálon. 

Az EU Bizottság tavaly júniusban ez év végéig adott engedélyt a glifozát használatára, az újabb döntésre maximum 5 hónap van még. Guy Smith, a Brit Nemzeti Farmerszövetség alelnöke örömmel nyugtázta Hogan kijelentését, mivel véleménye szerint a glifozát nagyon fontos szer az európai növénytermesztők kezében, amelynek kiváltására egyelőre nincs lehetőség.

Nem mindenki van azonban ezen a véleményen, mivel az Európai Parlament 30 tagja a Jean-Claude Junckernek címzett levelében kétségbe vonja az ECHA döntés alapjául szolgáló egyik tanulmány megállapításait- írta az Agroinform. 

Az ECHA szerint nem rákkeltő a glifozát

Az ECHA szerint nem rákkeltő a glifozát

A glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek – áll az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) Kockázatértékelési Bizottságának (RAC) március 15-én közzétette értékelésében. A szakvélemény várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra, ugyanakkor nem jelenti a hatóanyag azonnali megújítását – erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.

 

Kapcsolódó anyagok:

A NÉBIH a glifozát mellett

Rákkeltő szerek mellett állt ki az Európai Unió

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek