Hirdetés
Dow Jones Newswires - Brüsszel

Az Európai Unió Bizottsága egy sor környezetvédelmi javaslatot tett és hivatali jogkörével élve jogi eljárásokat indított a környezettel összefüggő ügyekben.

Egyebek között indítványozta, hogy az áradások megelőzésében a nemzeti intézkedések helyett a bizottság koordinálja a lépéseket. Ennek érdekében az EU-országoknak térképet kell készíteniük az áradással kapcsolatos kockázatokról, hogy a térképek alapján a brüsszeli illetékesek össze tudják hangolni az áradás-megelőzési lépéseket és az esetleges katasztrófák utáni munkákat.

A bizottság emellett az európai bíróságnál eljárást indított Belgium és Hollandia ellen környezetvédelmi törvények megsértése miatt. Belgium esetében azt kifogásolják, hogy a flamand hatóságok nem vizsgálták előzetesen egy Antwerpenben jelenleg épülő főút környezeti hatását. A flamand illetékesek a főút-építés környezeti hatását elhanyagolhatónak ítélték, és ezért nem végeztek hatásvizsgálatot. A Bizottság ezt a magyarázatot nem tartja kielégítőnek.

Hollandiában a megengedettnél nagyobb mértékű a kéntartalom a dízel-üzemanyagban és a benzinben – állítja a bizottság. Hollandiában még nem fejeződött be a nemzeti törvények összhangba hozása a közösségi előírásokkal. A bizottság más környezeti ügyekben is utolsó figyelmeztetésben részesítette Hollandiát, például a vízszennyezés és az előírtnál magasabb szintű ózonkoncentráció miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás