A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott álláspontja szerint 2026-tól a szén-, olaj- és gázimportőröket annak bizonyítására kell kötelezni, hogy az importált fosszilis energia is megfelel az energiaágazat metánkibocsátásának csökkentését célzó uniós rendelet követelményeinek – tájékoztatott az uniós parlament.

A 499 szavazattal, 73 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadott, a metánkibocsátás csökkentését célzó jogszabály-javaslattal kapcsolatos álláspontjukban az Európai Parlament képviselői azt írták: a rendelet hatálya terjedjen ki az olaj-, fosszilis gáz- és szénágazatból származó közvetlen metánkibocsátásra, valamint a biometán mellett a petrolkémiai ágazatra is.

Az EP azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy 2025 végéig tegyen javaslatot az uniós metánkibocsátás 2030-ra vonatkozó kötelező csökkentési céljának meghatározására valamennyi érintett ágazat tekintetében. A tagállamoknak emellett nemzeti kibocsátáscsökkentési célokat kellene meghatározniuk integrált nemzeti energia- és klímatervük részeként.

Az EP által támogatott, az Irány az 55 százalék  – Fit for 55 – elnevezésű intézkedéscsomag részét képező jogszabályra vonatkozó javaslat új követelményeket vezet be az olaj-, a gáz- és a szénágazat számára a metánkibocsátás legszigorúbb normák szerinti mérésére, jelentésére és hitelesítésére vonatkozóan is.

Az üzemeltetőknek alapos dokumentációt kell vezetniük az összes kútról és bányáról, nyomon kell követniük ezek kibocsátásait, és megfelelő intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy működésük során megelőzzék és minimalizálják a metánkibocsátást.

Bizonyos szivárgási szint fölött az üzemeltetőknek az észlelést követően haladéktalanul meg kell javítaniuk vagy le kell cserélniük minden szivárgó szerkezeti elemet. Így legkésőbb öt napon belül meg kell tenni az erre irányuló első kísérletet, a teljes javítást pedig 30 napon belül végre kell hajtani.

Tilos lesz a lefúvatás és a fáklyázás, mivel ezek légköri metánkibocsátással járnak, kivéve olyan, szűken meghatározott kivételes körülmények esetén, mint például a szerkezeti elemek kiépítése, javítása, leszerelése, biztonsága vagy tesztelése.

A szénágazatban a tagállamoknak folyamatosan mérniük és jelenteniük kell a föld alatti bányák és a külszíni bányák metánkibocsátását. Nyilvános jegyzéket kell készíteniük a legalább 50 éve bezárt és felhagyott bányákról, és mérniük kell azok kibocsátását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek