A rovat kizárólagos támogatója
MTI

Környezetvédelmi szempontból az EU-hoz májusban csatlakozó tíz országnak főleg a Natura 2000 természetvédelmi körzetek kijelölésében, a hulladékgazdálkodásban, valamint az ipari szennyeződések kezelésében vannak lemaradásai – állapította meg az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős tagja.

Margot Wallström a küszöbönálló bővítésre való tekintettel vont mérleget arról, hogyan állnak az újonnan csatlakozó országok az unió környezetvédelmi irányelveinek és szabályainak az érvényesítésével.

A leginkább aggasztónak a Natura 2000 körzetek kijelölésében tapasztalható lemaradásokat nevezte, megjegyezve, hogy ezeket a csatlakozás időpontjára mindenütt pótolni kell. Az új tagországok egy részében a hulladékgazdálkodás és az ipari szennyeződések kezelése területén is sok még a tennivaló – fűzte hozzá.

A bizottság adatai szerint a tíz országnak összesen mintegy 50-80 milliárd euróba fog kerülni, hogy megfeleljen az uniós jog erősen beruházásigényes környezetvédelmi szabályainak. Egyedül a városi szennyvízkezelésre vonatkozó közösségi irányelv végrehajtása 15 milliárd eurós nagyságrendű beruházásokat igényel.

A követelmények teljesítéséhez az új tagországoknak az elkövetkező években hazai össztermékük (GDP) átlagosan 2-3 százalékát kellene környezetvédelemre költeniük. A kiadások jelenlegi szintje általában jóval elmarad ettől.

Mindebben ugyanakkor számíthatnak az uniós támogatásokra is. Wallström szerint a bővítés utáni első években az új tagállamok által igénybe vehető közösségi források összege csaknem a háromszorosára nő, és a jelenlegi pénzügyi időszak utolsó éve, 2006 végéig mintegy 8 milliárd euróra emelkedik.

A csatlakozások után háromszorosára emelkedik az új tagállamoknak nyújtott strukturális és kohéziós támogatások összege is, amely 2006 végére eléri a 21,7 milliárd eurót. Ennek körülbelül az egyharmada, 6 milliárd euró jut a kohéziós alapra, 3 milliárdot pedig közvetlenül környezetvédelmi programok megvalósítására szánnak – közölte a biztos.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás