Hirdetés
dpa - Brüsszel

Az Európai Bizottság várhatóan még ma panaszt emel az Európai Bíróságnál Németországgal szemben az egyszer használatos palackokra és italos dobozokra tervezett betétdíj miatt.

A unió egységes belső piacáért felelős biztos, Frits Bolkestein szerint az intézkedés hátrányos megkülönböztetésben részesíti a külföldi italszállító cégeket. A németországi cégek általában újratölthető üvegpalackokba teszik az ásványvizet és a sört, míg a külföldi cégek a szállítási költségek megtakarítása végett inkább egyszer használatos műanyag, palackokba, illetve vagy alumínium dobozokba.

A bírálatok szerint a betétdíjjal az a legnagyobb probléma, hogy a palackokat és italos dobozokat nem mindenütt lehet visszaváltani, még nem teremtették meg az egész országra kiterjedő visszaváltási rendszer alapjait.

A bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy a betétdíj bevezetése nem sérti e az áruk szabad mozgására vonatkozó uniós előírásokat.

Németországban 2003-ban vezették be a dobozos italokra a 25 centes betétdíjat önkéntes alapon, a parlament felső háza a múlt héten megszavazta, hogy ezentúl legyen kötelező a 25 centes betétdíj.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás