A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Parlament eddiginél szigorúbb 2030-as klímacélt fogadott el az uniós klímatörvény vitája során: 40% helyett legalább 60%-kal kell csökkenteni az EU kibocsátásait. Ez az érték elmarad a tudomány által szükségesnek ítélt 65%-tól, de közelebb viszi az EU-t a Párizsi klímaegyezmény céljához, hogy a Föld felmelegedését a kritikus küszöbnél, legfeljebb 1,5 Celsius foknál meg tudjuk állítani.

Az Európai Parlament (EP) döntésével az Európai Bizottság (EB) által javasolt 55%-os kibocsátás-csökkentési célnál szigorúbb uniós vállalást fogadott el.

Most a tagállamokon és az Európai Tanácson a sor, hogy növeljék az éghajlatvédelmi  ambíciót: az Európai Parlament 60%-os kibocsátáscsökkentési javaslatát kiindulási alapnak kell tekinteniük. Ahhoz, hogy elkerülhessük a klímaválság legsúlyosabb, katasztrofális következményeit, a tudományos számítások alapján arra volna szükség, hogy 2030-ban uniós szinten legalább 65%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsájtsunk ki a légkörbe, mint 1990-ben.

“ Az éghajlatvédelem erősítése most a  legjobb válságálló gazdaságvédelmi, helyreállítási beruházás. Az Európai Parlament javaslata a 2050-es uniós klímasemlegesség felé vezető görbét laposítja el. A klímasemlegesség nemzeti célját a magyar kormány már helyesen törvénybe is foglalta. Akkor lehetünk klímabajnokok, ha a nemzeti görbét is ellaposítjuk, ezért magyar érdek, hogy a jövő heti európai tanácsülésen a magyar kormányfő is nyíltan támogassa a klímatudomány szerinti magasabb klímacélt”  – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia programvezetője.

Az EP tegnap este arról is döntött, hogy az összes közvetlen és közvetett fosszilis tüzelőanyag-támogatást legkésőbb 2025-ig fokozatosan meg kell szüntetni.

Továbbá visszautasította a Bizottságnak  azt a tervét, ami a csökkentésbe beleszámította volna a természetes karbonnyelők (mint erdők és gyepek) szén-dioxid elnyelő hatását. Ezzel a javaslattal ugyanis a kimutatott értéknél a valóságban alacsonyabb kibocsátáscsökkentést eredményezett volna. A Parlament egy független uniós tudományos testület (Európai Klímaváltozási Tanács) létrehozását is javasolta, amely nyomon követi és értékeli az Unió éghajlatvédelmi előrehaladását.

Az uniós költségvetés és a helyreállítási alapok a megfelelő klímacímkézés függvényében támogatni fogják a fosszilis-függő régiókat a tiszta gazdaságra való méltányos átállásban. Minél magasabb éghajlatvédelmi 2030-as célszámban állapodnak meg a tagállamok, annál több lehetőség nyílik zöld munkahelyek teremtésére és a gazdaság válságálló újjáélesztésére.


Az Európai Parlament szigorúbb klímacélokat fogadott el – ideje lépnie a magyar kormánynak is!

Az Európai Parlament megszavazta a 2030-ra vonatkozó klímacél szigorítását: a korábbi 40% helyett 60%-os kibocsátáscsökkentést írt elő. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja üdvözli a döntést, de még tovább szigorítana. Módosító javaslatot nyújt be a magyar klímatörvényhez, hogy a vállalásaink összhangban legyenek a Párizsi Megállapodással.

Nem túlzás, hogy a tegnapi EP szavazás történelmi jelentőségű, hiszen nagymértékben közeledtünk ahhoz a pályához, amivel 1,5 °C-on belül tartható a globális felmelegedés, és így elkerülhetjük a legsúlyosabb hatásokat. Azonban az Európai Zöldekkel, a klímatudósokkal és a civilekkel összhangban 65%-os kibocsátás-csökkentést szorgalmazunk az 1990-es szinthez képest, hogy biztosan elkerüljük az ökológiai katasztrófát, valamint javasoljuk, hogy a klímasemlegesség elérését 2050 helyett már 2040-re tűzzük ki. Ennek megfelelően módosító javaslatot nyújtottunk be a tavasszal elfogadott magyar klímatörvényhez.

Szégyen, hogy a fideszes EP képviselők nem szavazták meg a 60%-os célt. Szavakban próbál zöld lenni a kormánypárt, de amikor a tettekre kerül a sor, rendre a német autóipart szolgálják ki a klímavédelem támogatása helyett. Orbán Viktor még az Európai Bizottság 55%-os kibocsátáscsökkentési javaslatát is abszurdnak nevezte. Felszólítjuk a kormányt, hogy a környezetvédelmi miniszterek október 23-i tanácsülésén ne blokkolja a szigorúbb klímacélokat és támogassa az LMP törvénymódosító javaslatát!

Európa már lépett, itt az ideje, hogy a magyar kormány is komolyan vegye a klímaváltozást, mert a jövő zöld lesz vagy nem lesz!

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás