Hirdetés
Forrás: telex.hu

A két legnagyobb amerikai olajkitermelő, az Exxon és a Chevron részvényesei túlnyomó többségben elutasították a szigorúbb kibocsátáscsökkentésre irányuló felhívásokat, ezzel több mint egy tucat éghajlattal kapcsolatos javaslatot dobtak vissza.

Ezzel a cégek ellenállnak a befektetői csoportok azon nyomásának, hogy kövessék az európai riválisokat a szigorúbb kibocsátáscsökkentési célok elfogadásában – írta a Reuters.  A Shell, a BP és a TotalEnergies korábbi éves megbeszéléseit klímatüntetők zavarták meg, a két olajóriás most online tartotta a saját meetingjeit, elkerülve a hasonló „problémákat”.

Az Exxon tulajdonosai mind a 12 részvényesi javaslatot elutasították, amelyek többsége az éghajlattal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott. Az Exxon az egyetlen az öt nagy nyugati olajtársaság közül, amely nem rendelkezik 2030-ra kitűzött céllal a vevők termékei szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére.

A Chevron befektetői elutasították az ügyfelek kibocsátáscsökkentési céljára vonatkozó javaslatokat, a dekarbonizációs kockázatokkal foglalkozó igazgatósági bizottság létrehozását, valamint a létesítménybezárások és az energiaátállások munkavállalókra és közösségekre gyakorolt hatásairól szóló jelentést.

Exxon Valdez tanker katasztrófa 1989

Az Exxonról nemrég derült ki, mennyire pontosan tisztában volt azzal már az 1970-es években, milyen felmelegedést fog okozni az olajipar, mégsem tett semmit. Az erről szóló részletes cikkünket ide kattintva találja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás