A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt évtized lesz a Föld eddigi legmelegebb évtizede a rendszeres mérések kezdete óta a Meteorológiai Világszervezet szerint. A felmelegedés nem lassult a közelmúltban sem, például az idei volt a második legmelegebb november a Földön a mérések dokumentálása, 1880 óta.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint a szárazföld és az óceánok felszín fölött mért kombinált globális átlaghőmérséklet 2020 novemberében 0,97 Celsius fokkal haladta meg a 20. század 12,9 Celsius fokos átlagát. A tíz legmelegebb novembert 2004 óta mérték, az öt legmelegebb novembert pedig 2013 óta jegyezték fel.
Ugyanekkor minden eddiginél nagyobbra, 18 millió négyzetkilométerre növekedett az ózonlyuk a Dél-sark felett, jelentette a december elején a Német Űrkutató Központ. Bár a sarkvidéken normális esetben a napfény hatására úgy változnak meg a nyomás- és szélviszonyok, hogy legkésőbb november elejére az ózonlyuk összeomlik, ez most mégsem történt meg. A kutatók szerint a jelenséget egy szokatlanul stabil légörvény okozza, ami többek közt a Csendes-óceán különösen hideg felszínének is köszönhető.

Az  “éghajlati vészhelyzet” elrendelésére szólított minden országot december közepén az ENSZ-főtitkára.

A párizsi klímaegyezmény elfogadásának 5. évfordulóján rendezett online konferencián António Guterres kijelentette:
„ha a nemzetközi közösség nem változtat irányvonalat, a Föld ebben az évszázadban feltehetően a katasztrofális, több mint 3 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés felé halad majd.”

A német Germanwatch környezetvédelmi szervezet legfrissebb felmérése szerint a globális éghajlatváltozást erősítő gázok legnagyobb kibocsátói közül egyetlen ország sem teszi meg a folyamat megfékezéséhez szükséges valamennyi lépést. A 2005 óta minden évben összeállított listán ismét nincs dobogós helyezett, mert “egyetlen ország sem tesz eleget a veszélyes klímaváltozás megakadályozásáért”. A CCPI-indexet 14 almutató alapján számítják, többek közt kiemelten veszik figyelembe a szén-dioxidban számolt üvegházgáz-kibocsátás alakulását és megújuló energiaforrások használatát.  Magyarország a tavalyi 47. hely után idén csak az 50. helyen áll a listán.


Nézze meg a 444.hu galériáját >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek