A rovat kizárólagos támogatója

Mintegy 300 millió forintba kerül az idén a rókák immunizálása veszettség ellen. A rókák rendszeres védetté tétele a veszettség ellen Magyarországon 1996 óta folyik. Először az osztrák határ menti térségben végezték ezt a feladatot, majd kiterjesztették az egész Dunántúlra. Tavaly már a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben élő rókákat vakcinázták a veszettség ellen. A Dunántúlon csak úgynevezett góckezelést végeztek. A rókák veszettség elleni védelmét az idén is a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben végzik el mintegy 36-38 ezer négyzetkilométeren.
A veszettség elleni védekezésre az idén címzetten 160 millió forint áll rendelkezésre, amelyet nem sikerült növelni a múlt évhez képest. Ezért más forrásokból teremtette elő a még szükséges pénzt az állategészségügyi szolgálat. Az egész országot lefedő akció mintegy 800 millió forintba kerülne.
A rókáknak az immunizálást biztosító vakcinát csalétkekben szórják ki, évente kétszer, áprilisban és októberben a megjelölt területre. Négyzetkilométerenként 25 darab, halliszt és parafin keverékéből készült pogácsát helyeznek ki, amelyben a szükséges vakcina is benne van. Ez normál hőmérsékleten olyan intenzív szagú, hogy oda csalja a rókákat. A hatásos, mivel az immunizált állatok a rókapopulációnak több mint a felét teszik ki. Tavalyelőtt 514 pozitív esetet regisztráltak az állategészségügyi hatóságok, míg a múlt évben országosan már csak 310 pozitív eset fordult elő.
2002. február 7.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás