A rovat kizárólagos támogatója

Greta Thunberg szerint erről szól a COP26 ENSZ klímacsúcs: bla-bla-bla-bla, minden maradjon a régiben! Térdig vízben állva küldött üzenetet a klímacsúcsra a süllyedő Tuvalu minisztere.

A világszerte fiatalok millióit inspiráló klímaaktivista, Greta Thunberg szerint már most látszik, hogy elbukott a COP26, az ENSZ Glasgowban tartott globális klímacsúcsa, amelyen a világ országainak meg kellene állapodnia, hogyan tudják elérni a 2015-ben, a párizsi klímacsúcson meghatározott kibocsátáscsökkentési célokat.

Thunberg Glasgowban, a George téren tartott demonstráción azt mondta a határozott fellépést követelő, többségében fiatalokból álló tüntetőknek, hogy a klímacsúcs elbukott, mert a tárgyalások résztvevői nem értik meg, hogy a klímakatasztrófát nem lehet ugyanazokkal a módszerekkel elkerülni, mint amelyek a katasztrófa felé sodorják az emberiséget. Szerinte a világ vezetői buborékban élnek, végtelen növekedésről és a semmiből felbukkanó, minden problémát megoldó technológiai fejlesztésekről ábrándoznak, miközben a világ szó szerint ég, nagyon sokan pedig már most is szenvednek a klímaváltozás hatásaitól.

A BBC által idézett Thunberg szerint a klímacsúcs tárgyalásait és a világ vezetőinek álláspontját úgy is össze lehetne foglalni, hogy “bla-bla-bla minden maradjon a régiben, és találjunk ki minél több kibúvót, hogy nekünk jó legyen”. Ehhez képest szerinte a kibocsátás azonnali és drasztikus visszavágására lenne szükség. A tüntetést a Fridays for Future skót csoportja szervezte, az a fiatalokból álló szervezet, amelyet részben Thunberg péntekenként tartott magányos klímatüntetései inspiráltak. A Glasgow belvárosán átvonuló tüntetésen több ezren vettek részt. Ezzel párhuzamosan a világ több részén is tartottak kisebb-nagyobb tüntetéseket, követelve a klímaváltozás elleni határozott és azonnali fellépést. Via 444.hu.

Thunberg asszony csatlakozott a menethez, amikor a Kelvingrove Parkból a városközpont felé tartott.

Térdig vízben állva küldött üzenetet a klímacsúcsra a süllyedő Tuvalu minisztere

Hogy mit üzent Tuvalu külügyminisztere, Simon Kofe a glasgow-i ENSZ klímacsúcs résztvevőinek, azt már anélkül is érteni lehet, hogy meghallgatnánk a videóüzenetét. Azt ugyanis térdig a tengerben állva mondta el, ezzel is jelezve, hogy a klímaváltozás miatt emelkedő tenger lassan ellepi az országát – írtra a Yahoo News.

A csendes-óceáni Tuvalu kilenc szigetből áll, ezek közül kettőt már szinte teljesen ellepett az emelkedő tenger. A legtöbb sziget alig három méterrel van a tengerszint fölött, tudósok előrejelzése szerint pedig a 11 ezer lakosú ország száz, vagy akár ötven éven belül lakhatatlanná válhat.

Tuvalu külügyminisztere Simon Kofe videóüzenete az óceánból

Kofe erre akarta felhívni a figyelmet videóüzenetével, hogy a skóciai klímacsúcs konferenciatermeiben tárgyaló vezetőket is szembesítse azzal, hogy a világ egyes részein már nincs nagyon idő halogatni a fellépést a klímaváltozás ellen. Via 444.hu.

Nyitókép forrása: Erik Winner FB.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás