Hirdetés
(X)

A szakértők szerint a jelenleg hatályos jogszabályok egyértelműen meghatározzák a hulladék és az állati melléktermékek fogalmát, a problémát gyakran az jelenti, hogy a köznyelvben nem használják megfelelően a két fogalmat, ami az üzemeltetők esetében így nehezítheti az anyagok hovatartozásának besorolását.

„Fémtörvény, hulladéktörvény, állati eredetű melléktermékek szabályozásának együttes értelmezése – szakértő előadókkal” címen 2014. május 8-án konferenciát szervezett a Dandelion Kft., melyen hatósági szakértők ismertették a három terület jelenlegi jogszabályi környezetének fontosabb előírásait, figyelemmel azok gyakorlati alkalmazására.

§ A hulladékról szóló 2013. évi CLXXXV. törvény és annak végrehajtási rendeleteinek főbb előírásairól Dr. Csepregi István tartott átfogó előadást. Részletesen ismertette a jogszabályok azon sarkalatos pontjait, melyek gyakorlatban való alkalmazhatósága a legtöbb problémát okozza az ágazat szereplőinek. Felhívta a figyelmet a 2013. előtti és a jelenlegi jogszabályok által használt fogalmak pontos és precíz alkalmazására, az új jogszabályi környezettel megszűnt fogalmakra, a melléktermék és a hulladékstátusz megszűnése (end-of-waste) kategória közötti különbségre, vagy éppen az év végével teljesen megszűnő begyűjtési engedélyekre. Az előadás során pontos képet kaphattak a résztvevők a hatályos jogszabályok által a gazdálkodó szervezetekre rótt kötelezettségekről, mellyel kapcsolatosan megállapítható, hogy az ágazat szereplői most sincsenek könnyű helyzetben, ha valamennyi jogszabályi előírásnak meg kívánnak felelni.

Dandelion hulladék konferencia Dandelion hulladék konferencia
A képre kattintva galéria nyílik.

§ Varga Sándorné pénzügyőr főhadnagy a tavalyi év során hatályba lépett a fémkereskedelemről szóló 2013. évi CXL. törvény és annak végrehajtási rendeletének főbb előírásait ismertette. A konferencia résztvevői betekintést kaptak a törvény hatálya alá tartozó tevékenységek végzésének feltételeiről, a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagok felvásárlásának, értékesítésének, tárolásának, szállításának, hasznosításának jogszabályi előírásairól, a fémkereskedők engedélyezési, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségeiről. A főhadnagy felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényben foglalt rendelkezések megtartása nem mentesíti az ágazat szereplőit a hulladékról szóló törvényben és annak végrehatási rendeleteiben meghatározott kötelezettségek teljesítése alól.

Dandelion hulladék konferencia Dandelion hulladék konferencia
A képre kattintva galéria nyílik.

§ A konferencia harmadik témája az állati eredetű melléktermékek jogszabályi hátterének ismertetése volt. A terület szakértő képviselői, Dr. Vörös Bettina a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságától és Dr. Forgó Viktória a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságától tartott előadást a konferencia résztvevői számára.  A szakértők elmondása szerint a jelenleg hatályos jogszabályok egyértelműen meghatározzák a hulladék és az állati melléktermékek fogalmát, a problémát gyakran az jelenti, hogy a köznyelvben nem használják megfelelően a két fogalmat, ami az üzemeltetők esetében így nehezítheti az anyagok hovatartozásának besorolását. Az állat-egészségügyi hatóság ezért tudatos munkát folytat arra irányulóan, hogy az állati melléktermékek elkülönüljenek a hulladékoktól. Addig, amíg az a pont, amikor az állati melléktermék hulladékká válhat, nem kerül egyértelműen a jogalkotó által definiálásra, a gazdálkodó szervezeteknek mind a környezetvédelmi, mint az állategészségügyi hatóságok által előírt kötelezettségeknek eleget kell tenniük a jelenlegi jogszabályi előírások alapján.

Ez idáig a három terület szakértőit, a mostani konferenciához hasonló keretek között nem sikerült egy asztalhoz ültetni, azonban az előadásokat követően felmerülő számos kérdés is rámutatott arra, hogy ilyen jellegű szakmai fórumokra a jövőben is szükség van.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás