Hirdetés
Forrás: Másfélfok

Jelenleg több mint 4 milliárd ember használja aktívan az internetet, és ez csak növekedni fog a hozzáférés szélesedésével és a világnépesség gyarapodásával. A webhelyektől az e-mailekig ez óriási mennyiségű energiafogyasztással jár az adatközpontokban, távközlési hálózatokban és felhasználói eszközökben – ha az internet egy ország volna, akkor a világ 4. legnagyobb kibocsátója lenne.

De az információs és kommunikációs technológia egyben a hatékonyság és produktivitás mára nélkülözhetetlen motorja is, és nagy szükség is van rá más szektorok dekarbonizálásához. Ahhoz, hogy ezt kisebb szénlábnyommal érjük el, okosabban kell a fizikai és digitális infrastruktúrát fejleszteni, és árammal ellátni.

Emellett tudatos felhasználóként is segíthetjük internetes karbonlábnyomunk csökkentését, például a kéretlen hírlevelek és energiavámpírok kiiktatásával, eszközeink életének meghosszabbításával, valamint a videó- és zene-lejátszás optimalizálásával. Hat lépésben megmutatjuk, hogyan tehető fenntarthatóbbá az internet, és mire figyeljünk oda a hétköznapokban, hogy ne csak az éghajlatra, de a pénztárcánkra rótt terheket is csökkentsük.

A Másfélfokon cikke az internet karbonlábnyomával, az egyre csicsásabb weboldalak, hírlevelek és streaming szolgáltatások környezetterhelésével foglalkozik, valamint tippeket ad, hogy hogyan lehetne fenntarthatóbb az internet és a digitális világ, ami egyben elengedhetetlen a dekarbonizációhoz is.

A szerző Lehoczky Annamária, meteorológus, éghajlatkutató (PhD), környezeti szakújságíró.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás