A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

Mára 37 ezer idegen faj jelent meg új környezetben a Földön, ezek közül 3500 veszélyezteti új élőhelyét a termések elpusztításával, őshonos fajok kiszorításával, vízterületek szennyezésével, betegségek terjesztésével, a talaj katasztrófákhoz vezető átalakításával.
Az emberi tevékenység, gyakran az utazás vagy a kereskedelem példátlan módon segíti ezeknek a fajoknak a terjedését, amelyek között állatok, növények és más élő szervezetek vannak: évente 200 új idegen fajt jegyeznek fel a tudósok. Mára a károk pénzben mintegy 423 milliárd dollárra tehetők világszerte, 1970 óta minden évtizedben megnégyszereződtek – olvasható az ENSZ Kormányközi Biodiverzitás- és Ökoszisztéma-platform Szolgálatok (IPBES) jelentésében.

“Ez a szám nagyon-nagyon alulbecsült, ez csak a jéghegy csúcsa” – mondta CNN-nek Helen Roy a jelentés társszerzője. A tudósok szerint 2050-re az invazív fajok száma egyharmaddal lesz több, mint 2025-ben. “Tudjuk, hogy a helyzet változni fog, tudjuk, hogy a klímaváltozás rosszabbodik, így az invazív fajok által jelentett fenyegetés is súlyosabb lesz” – tette hozzá Roy.

A földi élet sokszínűségét is fenyegetik és megváltoztatják az ökoszisztémát.

Az idegen fajok emberek révén kerülnek új környezetbe, és invazívvá akkor válnak, amikor ott meghonosodnak, és negatív hatással vannak a biodiverzitásra és az ökoszisztémára, beleértve az emberek életmódját is. Számos példa van ezekre, az Afrikában folyókat, tavakat ellepő vízijácinttól kezdve a karib-tengeri helyi halászterületeket tönkretevő oroszlánhalakon és a guam-szigeti madárvilágot eltüntető barna fakígyón át a Nagy Tavakat benépesítő zebrakagylókig.
Máshol a szúnyogok Zika-vírust, nyugat-nílusi lázt és maláriát terjesztenek azokon az új területeken, ahol megjelennek.

A biodiverzitás csökkenésének a legfőbb oka az invazív fajok meghonosodása, amelyek olyan életközösségek egész hálózatát képesek eltüntetni, amelyektől az emberek is függenek: a jelentés az eltűnt fajok 60 százalékát az invazív fajok számlájára írja. A nem őshonos száraz fű és bozót táplálta a maui (Maui a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete) tüzet is, amely példátlan volt az USA történetében. A klímaváltozás tovább erősíti az invazív fajok terjedését.

A tudósok szerint azonban van remény, szerintük az emberiség meg tudja állítani menetelésüket. Az első és legfontosabb a megelőzés, különösen, ha tengeri élőhelyekről van szó. Ez szigorú importellenőrzéseket és korai figyelmeztető rendszerek kiépítését jelenti, amelyek már a kezdeti szórványos megjelenéskor figyelmeztetnek. Azokon a helyeken – különösen szigeteken -, ahol már meghonosodtak, írtani kell őket. A múlt évben a világ kormányai elfogadták a Kunming-Montreal Globális Biodiverzitás Kerettervet, amely szerint legalább 50 százalékkal kell csökkenteni az idegen fajok számát 2050-re.

Kaukázusi medvetalp Európában is meghonosodott. Veszélyes, a bőrre került növényi hatóanyag fényérzékennyé teszi a bőrt (akár hosszabb távon is), s égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta. Fotó: Selina Knöpfli & Christian Werner.

A szakértők szerint rendkívül fontos lenne az aktív fellépés, ám hiába fogadott el az ENSZ nemrég célkitűzést az invazív fajok számának csökkentésére, a már behurcolt létformák elleni küzdelemre, az országok 84 százalékában nincsenek erre vonatkozó jogszabályok.

Invazív fajok a hazai vizekben 

A hazai vizekben jelenleg 60 idegenhonos halfajt észleltek már, amely majdnem annyi, mint az őshonos fajok száma. Ezek jelentős része sügérféle, de a legjobban például a naphal terjedt el. A Balaton elszigetelt rendszernek tekinthető, de a vízgyűjtő területén több mint 200 halastó található, melyek az invazív fajok terjedésének legfontosabb kiindulópontjai. A Balaton teljes vízgyűjtő területén 68 halfaj előfordulásáról van adat, ezekből 29 idegenhonos. A leggyakoribbak az ezüstkárász, a kínai razbóra, és a naphal. Már van, ahol csak idegenhonos halakat lehet fogni. Nemrég a Hévízi-tóban találtak újabb invazív halfajt. Az eredetileg Brazíliában és Bolíviában őshonos vértesharcsának már nem csupán több példányát, de a fészkét is megfigyelhették a búvárok a tó mélyén.

Nyitóképen az egyik legagresszívabb invazív fajunk a selyemkóró. kép: Sarkadi Péter greenfo

Az Agrárminisztérium közleménye:

Az inváziós fajok behurcolása és terjedése világszerte a biodiverzitás csökkenésének egyik legfőbb okozója

A 2012-ben alakult, immár 143 tagországot számláló kormányközi testület tudományos értékeléseket készít bolygónk élővilágának, ökoszisztémáinak és általuk az emberiség számára nyújtott természeti javak gyorsan romló helyzetéről. Az IPBES 2023. augusztus 28. – szeptember 2. között, Bonnban zajló 10. döntéshozó ülésén elfogadott jelentés szerint eddig több mint 37 000 idegenhonos faj megjelenését figyelték meg, melyek az emberi tevékenység által jutottak el a világ különböző régióiba, olyan helyekre, ahol természetes úton nem fordulnának elő. Közülük mintegy 3500 faj vált invázióssá új élőhelyén, azaz olyan fajjá, amely fenyegetést jelent az adott régió őshonos élővilágára. Ilyen például a világszerte elterjedt, hazánkban őshonos vörös róka, az eredetileg az Amazonas-medencéből származó közönséges vízijácint, vagy az amerikai kontinensről behurcolt parlagfű.

Az inváziós fajok világszerte kulcsszerepet játszanak a vadon élő fajok 60%-ának kipusztulásában. A negatív hatások 75%-át a szárazföldi ökoszisztémákban regisztrálták, a szigetek őshonos élővilágának kipusztulásáért az esetek 90%-ában legfőképp az inváziós idegenhonos fajok felelősek. Az emberiség számára nyújtott természeti javakra gyakorolt hatásuk 80%-a kedvezőtlen, az emberi jóllétet, az élet minőségét pedig a dokumentált esetek 85%-ában negatívan befolyásolják. A biológiai invázió évente több mint 423 billió amerikai dollárnyi gazdasági kárt okoz. A főként a globális kereskedelem és az utazás által terjesztett, invázióssá vált idegenhonos fajok negatív hatásait más kedvezőtlen tényezők, többek közt az éghajlatváltozás, a többszörösére erősítik. A jelentés azonban a globálisan és lokálisan egyaránt jelentkező problémákra megoldási lehetőségeket is kínál, és az idegenhonos inváziós fajok ellen folytatott küzdelem jó gyakorlatait és eredményeit is bemutatja. Kiemeli, hogy a megelőzés a leghatékonyabb módszer, hiszen ha egy faj már bekerült és elkezdett terjedni, akkor már sokkal nagyobb erőforrásokra van szükség állományának féken tartásához, visszaszorításához.

A 13 000 hivatkozást tartalmazó jelentést négy és fél év alatt készítette el 86 kutató, miután az IPBES 2019-ben megjelent világjelentése a biodiverzitás csökkenésének öt közvetlen oka egyikeként az idegenhonos inváziós fajokat azonosította. Az IPBES 10. döntéshozó ülése az új jelentésen kívül a testület működésének szabályozásáról, a tudományos munkacsoportokról és a 2030-ig tartó munkaprogramról is tanácskozott, valamint döntés született az Éghajlat-változási Kormányközi Testülettel (IPCC) való szorosabb együttműködésről is. Magyarország képviseletét az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztálya, valamint az ELKH Ökológiai Kutatóközpont delegációja látta el.

Kapcsolódó anyagok:

Invazív dilemma a kék rák és a gyöngyosztriga is

Az 1787. invazív faj lett Lengyelországban a házimacska

Horgászok segítségét kérik a kutatók a balatoni invazív hal elleni harcban

Az európai édesvizek biológiai sokfélegének javulása megállt

Hangulatjelentés a COP15 biodiverzitási konferenciáról

Kinyírja a kulturális és természetes világörökségünket az éghajlatváltozás?

Pannonicumok: 90 év után elkészült a bennszülött növényeink új leltára

Vadonélő mosómedvékre bukkantak egy Budapest környéki erdőben

Visszaszorulóban Nagy-Britannia őshonos növényei

Vágjuk tarra az özönfajokat!

Durván ráfizet Európa az invazív fajokra

Kihalás felé tartanak a számunkra haszontalan növények

Természetvédelmi nutria hajtóvadászat

Zöldbe borul az Antarktisz, és ez nagyon rossz hír

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek