A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A svájciak az építkezésekre szavaztak a természetvédelem helyett. A mai népszavazáson elutasították a zöldek javaslatát, amely befagyasztotta volna az építési területek bővítését városokban.

A svájciak elutasították a ma tartott népszavazáson a zöldek kezdeményezését, amely befagyasztotta volna az építési területek bővítését városokban. A jogilag kötelező érvényű referendum végleges eredményét még nem tették közzé, de mivel a kantonok jelentős többségében a polgárok zöme elutasította a kezdeményezést, a hátramaradt szavazatok összesítése érdemben nem változtathat az eredményen.
Az RTS televízió híradása szerint a 26 svájci kanton közül legalább 19-ben utasították el a kezdeményezést, átlagosan a szavazásra jogosult polgárok 65 százaléka voksolt nemmel.

A zöldpárt ifjúsági tagozata azt javasolta, hogy alkotmány rögzítse azt a szabályt, amely szerint csak abban az esetben engedélyezhető építési területek bővítése, ha legalább ugyanolyan nagyságú területeket adnak vissza a természetnek, vagy nyilvánítanak mezőgazdasági területté.

A zöldek kezdeményezése elsősorban a szociáldemokraták és természetvédelmi szervezetek körében élvezett támogatást. Az előterjesztők szerint a szabályozásra a természetes környezet megvédés miatt lenne szükség. Arra hívták fel a figyelmet, hogy Svájcban másodpercenként egy négyzetméterrel nőnek az építési területek, ami nyolc focipályányi területet jelent naponta.

A kormány határozottan ellenezte a javaslatot, és a parlamentben jelen lévő jobboldali és centrumpártok, illetve az üzleti körök is ellene voltak. Véleményük szerint az erre vonatkozó hatályos törvények eléggé hatékonyak, a további korlátozások pedig óhatatlanul a gazdasági növekedés lassulásához, és az ingatlanárak megugrásához vezetnének.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás