A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A paksi szocialisták megdöbbentek. Az MSZP elkerülhetetlennek tartja és támogatja a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, ugyanakkor a bővítést automatikusan nem támogatják, feltételekhez kötnék – mondta Mesterházy Attila.

Az MTI azután kérdezte a pártelnököt, hogy a paksi szocialisták közleményük szerint megdöbbenéssel fogadták és érthetetlen pálfordulásként értékelték Mesterházy Attila korábbi, a Népszabadság szombati számban megjelent kijelentését, amely szerint az MSZP nem támogatja az atomerőmű bővítését.
Válaszul az MSZP elnök-frakcióvezetője más témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: egyetértenek azzal, hogy meghosszabbítsák a paksi atomerőmű üzemidejét, ennek nincs alternatívája, de az ügyben szélesebb nyilvánosságot szeretnének.

A bővítéssel kapcsolatban viszont úgy foglalt állást, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre a felelős döntéshez szükséges információk, hatástanulmányok. Azt pedig ellenzik, hogy a kormány ezek hiányában, egyedül határozzon a bővítésről – fűzte hozzá.

Mesterházy Attila ezt azzal egészítette ki, nem ellenzik kategorikusan a reaktor bővítését, sőt elképzelhetőnek tartja, hogy alapos megfontolás és a szükséges hatástanulmányok ismeretében támogatni tudják majd, "automatikusan" azonban biztosan nem.
Kitért arra is, elfogadhatónak tartják zöld civil szervezetek kezdeményezését, hogy az atomenergia jövőjével kapcsolatban helye lehet egy népszavazásnak.

Helytelenítette ugyanakkor az MSZP elnöke, hogy a paksi választókerületi társulás elnöke ahelyett, hogy felhívta volna, a nyilvánosság elé vitte a kérdést. "Ez az a régi típusú politizálás, aminek véget fogunk vetni az MSZP-ben. (…) A vitás kérdéseket házon belül fogjuk megoldani, nem a sajtó nyilvánossága előtt" – mondta.


Az MSZP Tolna Megyei 2. számú Választókerületi Társulása közleményében azt írta, hogy az atomerőmű társadalmi elfogadottsága egyértelmű, Magyarország ellátásbiztonságához pedig elengedhetetlen a nukleáris kapacitás bővítése, amelyről Pakson, illetve annak környékén kifejezett egyetértés alakult ki. "Érthetetlen a paksi és környékbeli szocialisták számára az ügyben bekövetkezett váratlan pálfordulás – fogalmazott a párt Paks környéki szervezete. Hozzátették: meggyőződésük, hogy Magyarország energiabiztonsága a belátható jövőben csak a nukleáris erőmű teljesítményének bővítésével képzelhető el, mindezt a 2010. évi választási programjukban is leszögezték. Megjegyezték, hogy a beruházás gazdaságélénkítő hatása is jelentős, az építés, majd az üzemeltetés során ezrek juthatnak munkához, az családok sokaságának nyújt jövedelmet. "Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ország számára létfontosságú kérdést rövid távú politikai célokra használja fel bárki" – írták a paksi szocialisták.
Úgy fogalmaztak: "a város, a térség helyi ügyeiben a rendszerváltás óta egyetlen politikai szervezet sem használta önös érdekeire az atomerőművet. Mi, paksi és környékbeli szocialisták most sem, a jövőben sem fogjuk ezt megtenni" – zárul a közlemény, amelyet a társulás elnöke, Faller Dezső mellett a párt több helyi prominense is aláírt.
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke elfoglaltságára hivatkozva lemondta december 22-ére tervezett paksi látogatását, amelynek célja eredetileg az volt, hogy a Mosolyakció keretében adományokat adjon át. Az akcióra a párt helyi szervezetének közleménye szerint Harangozó Tamást, az MSZP megyei elnökét várják.

Kapcsolódó anyagok:

Az MSZP már nem támogatja Paks bővítését

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás