A rovat kizárólagos támogatója

A kormány intézkedési terve szerint a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált Nemzeti Víztudományi Kutatási Program feladata lesz a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozása – közölte az MTA.

A kormányhatározat szerint a magyarországi vízgazdálkodásnak 2030-ig két fő célkitűzése van: a vízvisszatartás fokozása és a vizek jobb hasznosítása. A korábbi vízgazdálkodási irányelvekhez képest jelentős változás, hogy a vészhelyzet-elhárításra összpontosító vízkárelhárítás helyett a stratégia a megelőző vízgazdálkodást helyezi a középpontba – olvasható a közleményben.

A vízstratégia lényeges célja még a vizek állapotának fokozatos javítása, a vízfolyások természetes állapotának megtartása. Szintén stratégiai cél az elviselhető fogyasztói teherviselés mellett működő minőségi vízközmű-szolgáltatás fenntartása és a csapadékvíz-gazdálkodás rendszerének kialakítása, a társadalom és a víz viszonyának javítása, a vízügyi tervezés és irányítás, valamint a vízgazdálkodás gazdaságszabályozási rendszerének megújítása is.

A kormányhatározat április 30-ig ad határidőt Pintér Sándor belügy-, Lázár János Miniszterelnökséget vezető, Fazekas Sándor földművelésügyi, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek arra, hogy megvizsgálják a vízgazdálkodási kutatóhálózat létrehozásának lehetőségeit, és az MTA által megfogalmazott szempontok figyelembevételével javaslatot tegyenek a kutatóhálózat kiépítésére.

Az MTA elnöke 2016 májusában jelentette be, hogy az Akadémia több új nagy ívű kutatási programot indít, köztük létrehozza a Nemzeti Víztudományi Kutatási Programot, mivel mértékadó vélemények szerint a víz lesz az első számú globális probléma a következő évtizedekben.  A program keretében először egy elvi koncepció készült a magyar víztudományi kutatások fellendítéséről és a nemzetközi kutatásokkal való összehangolásukról, a kormányzati vízstratégiai tervhez való illesztésükről. Célkitűzésként a magyarországi vízkészlet megőrzését, vizeink jó ökológiai és vízminőségi állapotának fenntartását, a Duna vízgyűjtő területének kutatóit és műhelyeit, valamint a vízhez kapcsolódó kutatási területeket összekötő hálózat kialakítását jelölték meg.

A program második lépéseként a szakemberek felmérik a víz és a környezet tárgykörben eredményesen végezhető kutatások lehetséges tematikáját és azok szervezeti hátterét. A programot az MTA Ökológiai Kutatóközpontjában létrejött Víztudományi Koordinációs Csoport dolgozza ki. A csoport feladata a víztudományi kutatóhálózat fokozatos kiépítése és országos koordinációja.

A különböző szakterületeken dolgozó fiatal kutatókat összefogó testület egy angol nyelvű, interdiszciplináris szemléletű tanulmányt szerkesztett Water in Hungary címmel, amely átfogó képet ad a jelenlegi magyarországi vízhelyzetről – olvasható a közleményben, amely kitér arra is: a kutatási program következő eseménye egy nemzetközi előadóülés lesz március 23-án az MTA Székházában.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek