A rovat kizárólagos támogatója

Az MTA Lendület-kutatócsoportok vezetőinek nyilatkozata a Magyar Kormány MTA finanszírozásának átcsoportosítását magában foglaló költségvetési tervezetéről. Az akadémia elnöke attól tart, hogy hogy elindul a kutatók elvándorlása.

A hazai tudományos élet elmúlt egy hete arról az átszervezésről és a körülötte kialakult vitáról szólt, amely részeként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózatának finanszírozásának nagy része a negyedik Orbán-kormányban létrejött, Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá kerül. Ez azt jelenti, hogy ezentúl nem az elvben autonóm tudományos intézmény, az akadémia döntene arról, hogy saját kutatói mit kutatnak, hanem, legalábbis részben, egy kormányszerv határozná meg, mely kutatásokra juttat pénzt, ami a tudományos élet szereplői közül sokak szerint sérti a tudomány szabadságát. 

A QUBIT összefoglalta az elmúlt egy hét eseményeit, időrendben:

Az MTA 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatóknak kiválósági programját, a Lendületet.  A program célja az akadémiai és egyetemi kutatások megújítása kiemelkedő kutatók hazahívásával és a tehetségek itthon tartásával. Eddig összesen 164 Lendület-kutatócsoport alakult, melyek vezetői a hazai alapkutatások élvonalához tartoznak. Többségük aláírta az alább olvasható közleményt.

Ezúton szeretnénk kifejezni teljes egyetértésünket az MTA Elnökségének az 1994. évi XL. törvény (MTAtv.) módosítási tervével kapcsolatban 2018. június 15-én tett nyilatkozatával. A kormánytervezet szerint az MTA költségvetésének 70%-a és a Lendület-csoportok pénzkeretének egésze az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerülne, amely új koncepciók mentén, eddig tisztázatlan feltételek mellett dönthetne ennek felhasználásáról. A finanszírozás átcsoportosítása és a felügyeleti szerv megváltoztatása rendkívül bizonytalan helyzetbe hozza a csoportjainkat.

A Lendület-csoportok létrehozása 2009-ben indult meg az MTA kiemelt programjaként. A Lendület program célja az MTA hatékonyságának növelése és szerkezeti megújítása, amit a nemzetközi sikereket elérő fiatal kutatók hazacsábításával, illetve itthon tartásával segít. Az elmúlt tíz évben több mint 150 kutatócsoport alakult, és a csoporttagokat is beleértve mintegy ezer fiatal kutathatott az MTA intézményeiben és magyar egyetemeken kedvező feltételek mellett. A Lendület program sikerességét mutatja a tudományos publikációk kimagasló száma, az elnyert európai támogatások nagy összege és azok az alapkutatásra épülő eredmények, amelyeknek társadalmi és gazdasági hasznosulása is kiemelkedő.

Kutatásaink minden tématerületet lefednek az orvosi és mérnöki területektől a társadalmi, gazdasági és kulturális kérdésekig, és ezekből a kutatásokból számos innovatív alkalmazás is született. A Lendület program – az MTA kutatóintézeteinek teljesítményorientált, kiválóságalapú átalakítása mellett – az egyetemi oktatóknak is lehetőséget biztosított kiemelt kutatási tevékenységre és e kutatásoknak az oktatásba történő beépülésére. A Lendület program szakmai szempontok szerint kiválasztott hazai kutatóknak és egyetemi oktatóknak biztosította azt, hogy itthon boldoguljanak, munkájukkal a hazai tudásalapú társadalmat építsék, és egyben reményt adott minden tudomány iránt érdeklődő magyar fiatalnak, hogy szorgalmas és kiváló munkával itthon is lehet érvényesülni.

Az MTA Lendület-kutatócsoportok felügyeleti szervének és finanszírozásának megváltoztatása nemcsak bennünk, csoporttagjainkban és családjainkban ébreszt aggodalmat, hanem a hazai kutatói, egyetemi oktatói társadalom egészében. A tudományos kutatásban a stabilitás, a hosszú távú tervezhetőség pótolhatatlan érték.
Ezért kérjük a döntéshozókat, hogy különös értékként őrizzék meg a Lendület programot, és az maradjon egészében az MTA gondozásában, amely elindítója és kiváló gazdája ennek a stratégiai fontosságú programnak.

Budapest, 2018 június 20.
Az aláírók névsora


Félek tőle, hogy elindul a kutatók elvándorlása

A jövő évi költségvetési tervezetből váratlanul kiderült, hogy a kormány teljesen átalakítaná a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) finanszírozását, a pénzosztást a választások után létrehozott, Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium venné át. Az Akadémia és több kutató is tiltakozott a tervezet ellen, mert az szerintük a tudományos függetlenséget veszélyezteti.

Lovász Lászlóval, az Akadémia elnökével beszélgettünk az előzetes egyeztetés nélkül született tervezetről és annak következményeiről.

Lovász szerint őket is váratlan helyzet elé állították, és nem is látja értelmét az átalakításnak, de szerinte van még esély kompromisszumra, és jól is elsülhet a dolog.

Ugyanakkor félti az alapkutatások jövőjét, és attól tart, hogy a bizonytalanság miatt több kutató mehet külföldre, vagy maradhat ott.

A Figyelő listázását primitívnek és értelmetlennek tartja, és szerinte meglepő, hogy a kormány miért nem támogatja a genderkutatást.

Nem akar lemondással fenyegetőzni, de nem először merül fel ez a lehetőség.

Az INDEX interjúja Lovász Lászlóval, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás