A rovat kizárólagos támogatója

Elfogadta a parlamenti fideszes többség a költségvetést megalapozó törvényt, amellyel elvonták az MTA támogatásának jelentős részét. A pénz átkerül a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai minisztériumhoz. Szintén az ITM felügyeli majd a CO2 kvótakereskedelmet, és a szakképzést is.

Tagnap elfogadta az Országgyűlés többek közt a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot, amely 42 jogszabályt módosít. Átment az országgyűlési képviselők fizetésemeléséről szóló javaslat, módosult a csődtörvény és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény is, a gyermekvédelmi rendszerbe beillesztették a tanoda intézményét, a szociális temetés jogintézményének hatálybalépési időpontját pedig 2021. január 1-jére tolták ki. És persze – hiába a hazai és nemzetközi tiltakozási hullám – a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását áthelyezték Palkovics László újonnan felállt minisztériuma alá.  A törvénymódosításoknak „köszönhetően” az MTA kiszolgáltatott helyzetbe kerül, függetlensége és a nyugodt és hatékony kutatómunka alapfeltételei kerülnek veszélybe – legalábbis a hazai tudományos élet több jeles képviselője is kifejezte már ez irányú aggodalmait.  Ám Palkovics hajthatatlannak bizonyult, a kétharmados kormánytöbbség pedig gond nélkül meg is szavazta a javaslatot.

És nem csak azt: az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá utalták a kibocsátási egységek kereskedelmének jogkörét is, vagyis eztán Palkovics László gondoskodik majd „a kiotói egységek értékesítéséből származó bevételek nemzeti éghajlatváltozási stratégiával összefüggésben történő felhasználásáról a zöld beruházási rendszer keretében”.

További érdekesség, hogy az eddig is rettentő mostohán kezelt szakképzés is bekerült az ITM felügyelete alá. Eddig is rengeteg problémát okozott, hogy a közoktatástól leválasztott szakképzés egy teljesen más minisztérium (a Nemzetgazdasági Minisztérium) hatáskörébe tartozott, a mostani váltás annyiban talán még kevésbé megnyugtató, hogy Palkovics már oktatási államtitkárként sem volt híres arról, hogy szakmai szempontok alapján, a szakmai kritikák figyelembe vételével, a 21. század követelményeinek megfelelő színvonalú oktatás kialakításán dolgozott volna– írja az MTI-re hivatkozva a Mérce.


Az MTA korábban alternatív javaslatot is letett Palkovics asztalára, amit a miniszter lesöpört. A tárgyalást a költségvetési törvény elfogadása után folytatják. Egy nemigen hangoztatott elem lehet az átszervezés valódi tétje.

Az MSZP a szavazás után közölte, Áder János köztársasági elnöknek az Alkotmánybírósághoz kell fordulnia, mert a törvény sérti az Alaptörvényt, amely kimondja, hogy "Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát..", illetve hogy "Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát." Ha az államfő nem lép, az MSZP kezdeményezni fogja, hogy az ellenzéki képviselők együtt kérjenek utólagos normakontrollt.

Kapcsolódó anyagok:

Legalább egy év haladékot szeretne az MTA

Alapkutatási kiskáté

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek