A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A környezetszennyezéshez nagymértékben hozzájárul a közlekedés. A gumiipar már elkezdte megtenni az első lépéseket a környezettudatosság irányába, és úgy tűnik, hogy sok meglepő innovációt hoz a jövő.

Az egy fecske nem csinál tavaszt, vagy a ha a szomszéd is szemetel, hát akkor én miért tennék másként-szerű hozzáállások időszakát magunk mögött kell hagynunk ahhoz, hogy elindulhasson egy nézet-, és cselekedet-módosítást aktiváló lehetőségdús periódus. A környezetszennyezéshez nagymértékben hozzájárul a közlekedés, ezt mondanunk sem kell, hiszen mindannyian tapasztaljuk nap, mint nap e szomorú tényt, melynek valóság mivolta nem fátyolozható önáltatásba és halogatásba sem.

A gumiipar már el is kezdte megtenni az első lépéseket a környezettudatos attitűd irányába, és úgy tűnik, hogy nem ódzkodik az újabb innovációk egész sorától. Lássuk példa gyanánt azt a fejlesztés alatt lévő technológiai kuriózumként kezelhető nóvumot, amely az okos gumiabroncsok kérdésével függ össze.

A Goodyear szemrevaló okos gömbgumiabroncsa: az Eagle 360 UrbanA Goodyear szemrevaló okos gömbgumiabroncsa: az Eagle 360 Urban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Intelligens gumiabroncsok

A Goodyear Tire & Rubber Company a Genfi Nemzetközi Autókiállítás keretében több megnyerő feltörekvő technológiát szemléltetett. Érdemes megtekinteni az itt található (jelen pillanatban futurisztikus benyomást kelthető) videót:, ahol egy, a fejlődő mobilitási ökoszisztémába illeszthető kép tárul elénk, a kényelem- és biztonságorientált, vezető nélküli járművek szereplésében. Ezekre a típusú közlekedési eszközökre való áttérés potenciálja inspirálta a Goodyear szakembereit, akiknek céljuk, hogy forradalmasítsák az okos gumiabroncsokat, valamint, hogy korrigálják a járművek és a környezetük közötti kölcsönhatást.
 

Az új gömb alakú intelligens gumiabroncstípus, amely az Eagle 360 Urban elnevezést kapta, valamint az ugyancsak szimpatikus, ígéretesnek mutatkozó IntelliGrip Urban evolúciója érdekében, olyan új technológiákat léptetnek életbe, mint a mesterséges intelligencia, valamint az úgynevezett vehicle-to-everything kommunikációs technológia (vagyis a V2X).

Okos gumiabroncsok és autonóm járművek

A Goodyear Eagle 360 Urban gömb formájú, ill. kialakítású gumiabroncsai jelen pillanatban várnak „hordozójuk”, az autonóm járművek befutására. Ez a közlekedésben nagy előrelépést jelentene. Az okos gumiabroncsot a jármű „idegrendszerébe” integrálják (mesterséges intelligencia), amely összekapcsolódás lehetővé teszi, hogy a briliáns gömbgumiabroncs mintegy sajátos módon gondolkodjon, döntsön, átformálódhasson, amennyiben ezt követeli meg a helyzet (mondjuk egy törött üvegdarab befúródása a gumiba).

Küszöbön a stílusos közlekedés jövője?

Már nem sokáig marad sci-fi az eco jövő autóMár nem sokáig marad sci-fi az eco jövő autóA V2X kommunikációs összeköttetésnek köszönhetően az intelligens gumiabroncs képes arra, hogy összegyűjtse, majd megossza a valós idejű információkat a gumiabroncsok állapotáról, feltételeiről. Sőt, a többi autonóm járművel, a közlekedési rendszerrel és infrastruktúrával kapcsolatos aktuális tudnivalókat is közvetíti.

A mesterséges intelligencia (a mélytanulás algoritmusok közreműködésével, illetve ezeken keresztül) feldolgozza az adatokat, majd azonnali reakció gyanánt javítja a fékezést, a kezelhetőséget és a hatékonyságot egyaránt. A bionikus bőrből készült szuper-elasztikus polimer magas-szenzoros kapacitásának és rugalmasságának köszönhetően, a futófelület mintázata a felszín alatti aktuátorok segítségével a vezetési körülményekhez könnyűszerrel igazodik.

Környezettudatos újrahasznosítás gumiabroncs módra

Nem szükséges távoli, egzotikus kultúrák világáig elbandukolnunk egy kapzsiság nélküli, fenntarthatóan működő életszemlélet megvizsgálásáig, hiszen az ősi magyar rendtartásban legalább hét generációval előre gondolkodtak, mielőtt módosító műveletekkel beavatkoztak volna a természet rendjébe.

Ma az olyan serkentő gazdaként tevékenykedő úttörők, mint példaképpen a híres Vénusz Projekt mestere, Jacque Fresco, hisznek a hosszú távú gondolkodás, tervezés és fejlesztés értékében, amely mentes a rugalmatlanság és kevélység bűzétől. A gumiabroncs-újrahasználhatóság már egy valóságos minibirodalmat kezdett el építgetni maga köré, hiszen az újrahasznosítás területének sokoldalúsága mágnesként vonzza magához az ötletelő-barkácsolók táborát, a „hasznos kreatívkodók” megbecsülendő körét, mindazokat, akiket inspirál az újítás, az egyedi tárgyak megkreálásának lehetősége.  Mi készülhet manapság a használt gumiabroncsokból, amelyek százezres kupacokban, látképromboló gumihegyekként kedvetlenítik el a szemlélőket? Készülhet belőlük gumiszőnyeg, zajvédő-, vagy más néven zajcsökkentő fal, virágtartó, homokozó, ülőgarnitúra, könyvespolc, kis medence, kerti figurák, mászóka és sorolhatnánk. Azonban nem hagyható ki a felsorolásból az újdonsült művészeti ágazat sem, amelynek már nevet is adtak: öko-művészet, ahol a kreatív elmék minden kétséget kizáróan kibontakozhatnak.

Az okos gumiabroncs jövőképe

Goodyear okos gumiabroncsok mesterséges intelligenciával felvértezveGoodyear okos gumiabroncsok mesterséges intelligenciával felvértezve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az IntelliGrip Urban egy intelligens gumiabroncs-koncepció, amely a speciális autonóm szállításra van tervezve, és amely a rendelkezésre álló idő maximalizálására, továbbá a működési költségek csökkentésére helyezi a hangsúlyt. Ismérvei a következőkben mutatkoznak meg: a gumiabroncsba helyezett érzékelő-technológia összegyűjti és megosztja az úti- és időjárási viszonyokkal kapcsolatban álló információkat a járművezérlő rendszerrel. Mindez a sebesség, fékezés, kezelés és stabilitás optimalizálása érdekében történik. A proaktív karbantartás és telematika, valamint a gumiabroncsok állapotfelmérése révén az üzemidő maximalizálhatóvá válik, ezzel lehetővé téve, hogy biztonságosan meg lehessen határozni, az okos gumiabroncs kérdésében felmerült problémákat, majd ezeket megoldani, kiküszöbölni. Az üzemanyag-takarékos, magas és keskeny kialakítás csökkenti a gördülési ellenállást és kiterjeszti az elektromos járművek hatótávolságát. Mindemellett kevesebb futófelületet biztosít a zajszint csökkentése érdekében, kényelmesebb, biztonságosabb utazást nyújt, és nem utolsó körben hosszabb futófelületet kínál.

Habár az intelligens gumiabroncs egy jövőbeni elgondolás (per pillanat…), mégis a Goodyear innovációs stratégiájában és ügyfélközpontú szemléletében lényeges elemként tüntethető fel az új mobilitási ökoszisztémának való megfelelés igénye. Ahhoz, hogy a jövőben ne kerülhessünk a Wall-E filmből ismeretes szeméttel borított földön munkálkodó tisztítórobotok jelenébe, hosszú távon hasznosítható megoldások alapjait szükséges lefektetnünk, így elkerülhetjük földünk további károsítását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás