A rovat kizárólagos támogatója
MSZP-Országos Központ

Az MSZP a környezetvédelmi termékdíj rendszerének átalakításáról szóló törvényjavaslat visszavonására szólítja fel a Fideszt. Ne kelljen azt az Alkotmánybíróságnak megsemmisítenie, ne kelljen az uniónak egy magyar törvényről ismét kimondania, hogy ellentétes a közösség szellemiségével, normáival!

A Fidesz a múlt héten Sebestyén László önálló képviselői indítványként látta jónak benyújtani a környezetvédelmi termékdíj teljes rendszerének átalakításáról szóló törvényjavaslatot. Ismételten bebizonyította a kormánypárt, hogy semmibe veszik a hatályos jogszabályokat: az így beadott indítvány kikerülte a valós társadalmi egyeztetést az érintett vállalkozókkal és civil szervezetekkel. A benyújtott tervezet több sebből vérzik, alakilag és tartalmilag sem állja meg a helyét.

A hatályos jogszabályok szerint mielőtt benyújtásra került volna a javaslat, meg kellett volna küldeni az Országos Környezetvédelmi Tanács részére. A Tanács elnökét megkerestük, hogy megkérdezzük megkapták-e a tervezetet, válasza az volt, hogy nem kaptak semmilyen anyagot véleményezésre. Miután ez nem történt meg, elmulasztása a jogszabály alkotmányellenességét vonja maga után.

Az Országgyűlés tegnapi ülésén, a javaslat általános vitáján Dr. Oláh Lajos ismertette a MSZP véleményét. Elmondta, hogy a tervezet számos ponton elválik az Európai Unió szabályozási elveitől és a tagországok általános gyakorlatától. Az érintett irányelvek alapja a gyártói felelősség deklarációja, illetve az, hogy ennek kiiktatása egyértelműen szembemegy az uniós elvárásokkal. Ez esetben ugyanis a termékdíjat befizető gyártó a továbbiakban nem lesz érdekelt a hulladék begyűjtésében, újrahasznosításában.

A javaslat értelmében megszűnik a jelenlegi többszereplős koordináló szervezet, helyébe az állami tulajdonú Országos Hulladékkezelési Ügynökség Nonprofit Kft. lép, mely várhatóan teret enged a közbeszerzési pályázatok manipulációjának. Ezen keresztül a költségvetésbe úgy 24,5 milliárd forint ugyan befolyik, ám az már egyáltalán nem biztos, hogy ökocélokra, hulladékkezelésre lesz fordítva.

Az MSZP szerint a javaslat ellentétes a magyar jogszabályokkal, ellentétes több uniós jogszabállyal, továbbá munkahelyeket szüntet meg, drágítja a vállalkozások adminisztrációját és nem járul hozzá ahhoz, hogy kevesebb hulladék keletkezzen.

A Fidesz javaslata – miközben megszünteti a gyártói felelősséget – nem segíti elő a hulladékhasznosítást, így Magyarország nem lesz képes teljesíteni az EU által elvárt visszagyűjtési arányokat. Ez utóbbi pedig több termék drágulását fogja jelenteni. A javaslat sújtja a hazai feldolgozóipart, átláthatatlan működési mechanizmusokat tartalmaz, kibújik a közbeszerzés normális menete alól.

Fentiek alapján a szocialista képviselők a javaslat visszavonására szólították fel a beterjesztőt. Ne kelljen azt az Alkotmánybíróságnak megsemmisítenie, ne kelljen EU-nak egy magyar törvényről ismét kimondania, hogy az ellentétes az európai közösség szellemiségével, normáival.

Oláh Lajos
az MSZP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó anyagok:

Házi dublőrök

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás