Hirdetés
greenfo/MTI

A helyszíni vizsgálatok több fajnál alátámasztották, hogy a BP Deepwater Horizon nevű olajfúró platformjának 2010-es felrobbanásakor kiömlő mintegy 757 millió liter kőolaj komoly környezeti károkat okozott a Mexikói-öbölben. Sok palackorrú delfin is megbetegedett.

Az amerikai óceán- és atmoszférakutató intézet, a NOAA  jelentése szerint a szakemberek által tanulmányozott 32 delfin közül több igen sovány, vérszegény volt, légzési rendellenességben és májbetegségben szenvedett. Az állatok közel felénél alacsony szintet mértek a stressztűrőképességet, a metabolizmust és az immunrendszer szabályozását segítő hormon esetében – olvasható a The Guardian honlapján.

A louisianai partok menti Barataria-öbölben élő delfineket azt követően kezdték el tanulmányozni, hogy számos elhullott állatot találtak a parton közel a katasztrófa térségéhez. A 32 megfigyelt állat közül egy kivételével valamennyi élt még a vizsgálat lezárultával, ám Lori Schwacke, a kutatás vezetője szerint életben maradási esélyük igen csekély.

Amerikai szakemberek a múlt héten arról számoltak be, hogy a térségbeli korallkolóniák is a "stressz jeleit mutatták": kifakultak és szövetveszteségről tanúskodtak. A megvizsgált 43 korallkolónia majdnem felénél észleltek elváltozásokat.

Kapcsolódó anyagok:

A mélytengeri korallok is megsínylették az olajkatasztrófát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás