A rovat kizárólagos támogatója

A legtöbb energiavállalat hosszú időn át tagadta, hogy a fosszilis tüzelőanyagok égetése hozzájárul a klímaváltozáshoz. Mostanra ez megváltozott, az olajat és földgázt kitermelő vállalatok többnyire nyilvánosan is elismerik, hogy valós a tudósok döntő többsége által vallott narratíva, azaz nagyrészt emberi tevékenység áll a klímaváltozás mögött. De…..

Ezt állította korábban a G7-nek például a legmagasabb pozícióban lévő magyar topmenedzser, a Shell globális alelnökeként dolgozó Kapitány István is, aki állítása szerint nagyon aggódik a jövő miatt. A globális szén-dioxid-kibocsátást jelentősen meghatározó cégek ennek ellenére látszólag kettős játékot űznek.

Számos zöldenergiával kapcsolatos projektet indítanak el, amelyek a kommunikációjukban is kiemelt helyet kapnak. Ugyanakkor továbbra is komoly pénzeket fektetnek abba, hogy hamis információkkal kisebbítsék az energetikai szektor szerepét a klímaváltozásban. A Huffington Post még decemberben jutott hozzá olyan dokumentumokhoz, amelyek ismételten alátámasztják, hogy az energetikai óriások lényegében kiszervezték a klímaváltozás tagadását. Összesen 14 olaj- és gázipari cég támogatott egy Energy in Depth nevű szervezetet, amely rendszeresen támad olyan tudósokat, akiknek a kutatásai ellentétesek az energetikai szektor érdekeivel. A támogató cégek között volt például a Shell vagy a Chevron.

Az Energy in Depth-et az amerikai olaj- és gázipari cégek érdekvédő szervezete (IPAA) hívta életre 2009-ben. A Huffington Post által még decemberben megszerzett dokumentumok alapján azért volt szükség az Energy in Depth létrehozására, mert a szervezet olyan dolgokat mondhat ki és tehet meg, amelyeket az olajipari cégek alkalmazottainak nem szabad. A kampány mögött álló tanácsadócég (FTI Consulting) szerint segítségükkel több száz újságcikk született meg a “színfalak mögött”.

A szervezet és a segítségével megjelent cikkek célja az volt, hogy fellépjenek a fosszilis energiahordozók kitermelése mellett, valamint az új környezetvédelmi szabályozások ellen. A kampány célja volt a hidraulikus repesztés (fracking) nevű kitermelési módszer megóvása, amely környezetvédők szerint szennyezi a talajvizet és földrengéseket okozhat (viszont a technológiának köszönhetően az USA elképesztő mértékben tudta növelni az olajtermelését)- írta a G7 gazdasági portál.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás