Hirdetés

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) a héten felfüggesztette a környezetvédelmi törvények betartatását, azok megszegése esetén a büntetés kiszabását. A cégeknek nem kell számítaniuk rutinellenőrzésekre és nem kell jelentést tenniük kibocsátásaikról sem. A palaolaj kitermelés nagyon környezetszennyező.

A szennyezők figyelmen kívül hagyhatják a törvényben előírtakat amennyiben azok megsértését valamilyen módon összefüggésbe tudják hozni a CoViD19 vírus okozta világjárvánnyal. A végső határidő nélküli rendelkezéssel az amerikai cégeknek tulajdonképpen nem kell a törvényben meghatározott károsanyag kibocsátási irányelvekhez tartaniuk magukat, azok túllépése esetén nem kell jelentést tenniük az Ügynökségnek. Az EPA jelenlegi vezetője, Andrew Wheeler szerint a vállalatok számára nehézkessé vált, hogy a dolgozóik és a köz védelmét összeegyeztessék a tiszta levegőt és vizeket védő szabályozásokkal.

Az ügynökség korábbi, Obama adminisztráció alatti vezetője Cynthia Giles szerint azonban az EPA-nak semmilyen körülmények közt nem szabadna feladni a jogát és kötelességét, hogy az emberi életeket és a környezetet károsító tevékenységek ellen fellépjen. Az ügynökségnek, több más környezetvédővel együtt küldött levelében úgy fogalmaz: „amíg egyes esetekben indokolt lehet bizonyos szabályozásokon való lazítás, addig az ilyen, általános felmentés a környezetvédelmi törvények alól az egész Amerikai népre veszély jelent”.

A szabályozások feloldásával nem csak az a gond, hogy amíg több ezren küzdenek nap mint nap a vizek és a levegő tisztaságáért, és az amerikai állatvilág harmada van jelenleg is a különösen veszélyezettet kategóriában, hanem az is, hogy

a légszennyezettség növekedésével a gyárak és egyéb kibocsátók közelében élő, elsősorban szegényebb lakosság körében a légúti megbetegedések is meg fognak sokszorozódni, ezzel növelve a koronavírusra való érzékenységet, tovább fokozva a járvány súlyosságát.
„Ha vakon szállunk, mert nem végzünk szennyezettségi méréseket, és az emberek is vakon szállnak mert nem adjuk közzé ezeket az információkat, akkor sok probléma amire egyébként fény derült volna rejtve marad” – foglalta össze a rendelkezéssel kapcsolatos aggályait, Eric Schaeffer az Környezeti Integritás Projekt vezetője.

A szabályozások felfüggesztésére az Amerikai Ásványolaj Intézet lobbitevékenységét követően került sor, amikor is az olajipari vállaltok érdekeit képviselő szervezet levélben kérte erre az EPA-t.

Michael Brune a Sierra Club környezetvédelmi civilszervezet vezetője szerint:

„Amíg az ország a nép egészségének megőrzésére fókuszál, a CoViD19 vírussal szemben, addig Donald Trump és Andrew Wheeler kihasználják a világjárványt, a mérgező szennyezés legalizálására. Ez illegális és teljességgel meggondolatlan lépés, ami nem maradhat büntetlenül.”
Az olajipari vállaltok a világjárvány okozta gazdasági leállás miatt amúgy is nehéz helyzetbe kerültek, arról, hogy a koronavírus nyomán hogyan tört ki olajháború itt írt a mérce hosszabban. Arról pedig, hogy a legnagyobb technológiai óriások hogyan segítenek ezeknek a vállalatoknak tönkretenni a bolygót itt írtak.

A Guardian, New York Times, és a CBS anyagaiból az összefoglalót a Mérce készítette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás