Hirdetés

Az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) a metánkibocsátásra vonatkozó korlátozások lazítására készül, ennek szellemében ma nyilvánosságra hozta az érvényben lévő szabályozás megváltoztatásának tervét.

Ezzel az intézkedésével az EPA eltörölné azt a szövetségi előírást, miszerint a gáz- és olajipari cégek kötelesek olyan technológiát alkalmazni, amely jelzi és megakadályozza a kutaknál, vezetékeknél és tárolóknál tapasztalható esetleges metánszivárgást. A metánt, amely a természetes földgáz egyik fő összetevője, a szakértők a klímaváltozás egyik legerősebb okozójaként jelölik meg.

A hivatal azt tervezi továbbá, hogy a jövőben nem kíván foglalkozni a metánkibocsátás szabályozásával, mivel álláspontja szerint az nem környezetszennyező anyag.

 Andrew Wheeler, az EPA vezetője újságíróknak kifejtette: a hivatala által kidolgozott tervezet “eleget tesz Donald Trump elnöki rendeletének, és megszünteti az olaj- és gázipart terhelő felesleges szabályozást”.

Az igazgató kifejtette, 1990 óta a gázkitermelés az Egyesült Államokban csaknem megduplázódott, miközben a metánkibocsátás 15 százalékkal csökkent. A hivatal levegőtisztasággal foglalkozó vezetője, Anne Isdal hozzátette: az érvényben lévő szabályozás eltörlésének minimális környezetvédelmi következményei lesznek.

Környezetvédelmi aktivisták bírálták a döntést. David Doniger, a Természeti Erőforrásokat Védelmező Tanács nevű környezetvédelmi szervezet ügyvédje közölte: a Trump-kormányzat szabad kezet ad az olaj- és gáziparnak ahhoz, hogy rendkívüli mértékben szennyezze a környezetet. Az EPA tervezett intézkedéseit valószínűleg a jövő év elején vezetik be. (MTI)

Egy szintén mai hír szerint engedélyezné a világ legnagyobb mérsékelt övi esőerdeje, az alaszkai Tongass Nemzeti Erdő faipari, bányászati és energetikai hasznosítását az ipari lobbi érdekét kiszolgáló antizöld amerikai elnök.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás