Hirdetés

A tegnapi és mai olasz népszavazáson a szavazók 92 százaléka elutasította, hogy ismét atomerőművekből nyerjenek energiát, 95 % a vízszolgáltatás privatizációja ellen foglalt állást és 94 % vélte úgy, hogy a kormány tagjai nem kaphatnak felmentést az alól, hogy részt vegyenek az ellenük indított bűnvádi eljáráson. Hazai zöldek az olasz népszavazásról.

Érvényes az olasz referendum, amelyen az elsöprő többség minden kérdésben a kormánnyal szembeni álláspontra voksolt – derült ki ma a nem végleges eredményből. A választásra jogosultak közel 57 százaléka vett részt Olaszországban a tegnap és ma tartott referendumon, így az érvényes – jelentették be ma hivatalos források. A választópolgárok a vízszolgáltatás privatizációjával kapcsolatban két kérdésről, az atomerőművek újranyitásáról és a kormánytagok mentelmi jogáról nyilváníthattak véleményt.

A szavazók 92 százaléka elutasította, hogy ismét atomerőművekből nyerjenek energiát, 95 százalék a vízszolgáltatás privatizációja ellen foglalt állást és 94 százalék vélte úgy, hogy a kormány tagjai nem kaphatnak felmentést az alól, hogy részt vegyenek az ellenük indított bűnvádi eljáráson.

Berlusconi elismerte vereségét. "Olaszországnak most le kell mondania arról, hogy az atomenergia ismét energiaforrása legyen, és a megújuló energia termelésére kell összpontosítania" – mondta.
A legerősebb olasz ellenzéki párt, a Demokratikus Párt (PD) hatalmas lelkesedéssel üdvözölte a referendum eredményét: "A Berlusconi-kormány nagy jelentőségű törvényeivel szembeni ilyen erős részvétel politikai trendváltásról tanúskodik Olaszországban, amit nem hagyhat figyelmen kívül a miniszterelnök" – mondta a PD elnöke, Rosy Bindi.

Maurizio Sacconi munkaügyi miniszter vitatja, hogy a referendum Berlusconi elleni politikai jelzés volna. "A népszavazás eredménye nem fogja megnehezíteni a kormánykoalíció munkáját" – hangoztatta. A népszavazás érvényességéhez a szavazópolgárok abszolút többségének kellett leadnia voksát. Az elmúlt tizenhat évben egyetlen olasz népszavazás sem volt érvényes az alacsony részvétel miatt. (MTI)
 


Az olasz népszavazás eredményeire reagálva magyar környezetvédők "Új Európát!" néven össz-európai mozgalmat hirdettek meg a fosszilis és nukleáris energiáktól, valamint az azok használatára alapozott ásatag gazdaságpolitikától való megszabadulás programjával.
Az felhívás és az eddigi aláírók listája:

Új Európát!

Az atomenergiát elutasító olasz népszavazás újabb bizonyítékát adta annak, amit a német kormány minapi döntése is megerősített már: lehetséges egy nukleáris baleseti kockázatoktól mentes Európa, amely a környezetet sem mérgezi fosszilis energiahordozók égetésével vagy energiahordozók importjával. Újabb országokkal bővült azok klubja, ahol a politikusok elfogadták a közgazdászok kimutatásait arról, hogy az atomerőművek kiváltása a helyi forrású, nettó CO2-kibocsátástól mentes megújuló energiaformákkal akár 1-2 évtized alatt is megvalósítható.

E példák alapján a magyar környezetvédők meghirdetik az „Új Európát!”-mozgalmat, a fosszilis és nukleáris energiáktól, valamint az azok használatára alapozott ásatag gazdaságpolitikától való megszabadulás programját. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, amelynek március 8-án kibocsátott klíma- és energiapolitikai Útiterve egyelőre nélkülözi a végrehajtás forgatókönyvét, hogy követelje meg a hagyományos energia-mixhez egyelőre még ragaszkodó többi tagállamtól is, hogy az Útiterv alapján vizsgálják felül a saját energiastratégiájukat, és dolgozzanak ki nemzeti cselekvési terveket az annak megvalósulását lassító akadályok leépítésére!

A Bizottság számításai kimutatták, hogy nincsen szükség az atomenergia használatának bővítésére, de még szinten tartására sem ahhoz, hogy 2050-re Európa lényegében teljesen megszabaduljon az éghajlat- és egészségkárosító olaj-, gáz- és szénerőművektől. Ugyanerre az eredményre jutottak a Bizottságtól és egymástól is függetlenül a Greenpeace, a WWF, és a European Climate Foundation szakértői vizsgálatai is.
Az európai kormány- és államfők ugyan elfogadták az Európai Tanácsban a tudomány álláspontját, és színleg elkötelezték magukat arra, hogy 2050-ig a CO2-kibocsátást legkevesebb 80-95 %-kal csökkentik, de a valóságban nem tesznek hatékony lépéseket az Útiterv megvalósítására. Annak ellenére sem, hogy a Bizottság kimutatta: annak végrehajtásával nagyobb gazdasági növekedés és magasabb arányú foglalkoztatás érhető el, mint a jelenlegi gazdaságpolitikával.

A Green Economy-ra, azaz az alacsony CO2-igényű gazdaságra való áttérés legfőbb akadályai a nagyvállalatok – élükön a nukleáris, illetve fosszilis energetikai cégekkel, valamint néhány nehézipari óriással –, amelyek a legtöbb országban kézben tartják a kormányzati döntéshozatalt. Több tanulmány is kimutatta már: az országok jó részében amiatt nem következik, illetve következhet be spontán módon, pusztán gazdasági okokból az áttérés a kedvezőbb energia-gazdálkodásra, mert a meglévő nagyarányú atomenergia-termelés ezt megakadályozza: egyfelől a villamosenergetikai hálózat szerkezetére és fejlesztésére gyakorolt torzító hatással, másfelől az üzemeltetők lobbierejénél fogva.

A német konzervatív-liberális kormány, illetve a balközép olasz ellenzék most megmutatta, hogy sem az energetikában, sem a vízvagyon és vízszolgáltatások privatizálásában nem szükségszerű, hogy a politikusok a rövidtávú nagyvállalati érdekeknek rendeljék alá magukat.
Ezért Magyarországon is elérkezett az ideje annak, hogy a kormány szakítson a gazdasági alárendelődés politikájával, és felülvizsgálja a valójában a nagyvállalati érdekekhez igazított, csak nevükben nemzeti stratégiai dokumentumokat, mindenekelőtt az atomenergia központi szerepére alapozott Energiastratégiát.

Budapest, 2011. június 13. – Védegylet-sajtóközlemény

Aláírók:
– Duna Charta
– E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
– Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért
– Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség
– Reflex Környezetvédő Egyesület
– Védegylet
– Zöld Akció Egyesület
– Zöld Kör

Kapcsolódó anyagok:

Svájc is felhagy az atomenergia hasznosításával

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás