Hirdetés
greenfo/MTI

Nemcsak a csontjai, de szervei, köztük az orra is viszonylag épen megmaradt annak a barlangi medvének, amely mintegy 39 ezer évvel ezelőtt pusztulhatott el. A Jakutszki Egyetem munkatársai szerint óriási jelentősége van a most feltárt maradványnak.

A barlangi medve az utolsó európai jégkorszakban élt, és a faj mintegy 15 ezer éve halt ki. Ám a most megtalált maradvány sokkal régebbi lehet.

“Ennek a felfedezésnek világszerte nagy a jelentősége” – mondta Lena Grigorjeva, az egyetem paleontológusa, hozzátéve, hogy a barlangi medvéktől eddig csak csontok és koponyák maradtak fenn.  A tetem korát a kutatók 39 ezer évesre becsülték. Hozzátették azonban, hogy még korai pontos életkorról beszélni, amelyet szénizotópos vizsgálatokkal fognak megállapítani. A Siberian Times azt írja, hogy egy medvebocsról van szó.

A tetemet egyébként nem paleontológusok találták, hanem a Jeges-tengerben lévő Új-szibériai szigeteken fedezték azt fel rénszarvaspásztorok. A kutatók reménykednek abban, hogy a viszonylag épen megmaradt szövetekben találnak fennmaradt DNS-t is, ahogyan a korábbi többezer éves szibériai mamutmaradványok esetében ez történt.

Az elmúlt években Szibériában számos szenzációs leletet tártak fel a kutatók. Ahogy az éghajlat melegszik, az örökké fagyott talaj, a permafroszt egyre jobban olvad, itt bukkantak rá igen jó állapotban fennmaradt állatfosszíliákra – 14 ezer éves kutya vagy farkasféle, 30-40 ezer éves csikó és gyapjasmamut maradványokra –paleontológusok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás