A rovat kizárólagos támogatója

Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója szerint “a bányászati tevékenység nem minősül kiemelt közérdekű célnak egy védett természeti területen megvalósuló beruházás esetén.” – állásfoglalás az őriszentpéteri szénhidrogén kutatással kapcsolatban.

Figyelemfelhívást adott ki a jövő nemzedékek szószólója a természetvédelmi célok megfelelő hatósági érvényesítéséről bányászati célú kutatási tevékenység engedélyezése során. A szószóló az Őrség Szénhidrogén Kft. Őri-M-1 jelű fúrási telephelyén tervezett szénhidrogén ipari mélyfúrás lemélyítésének előzetes vizsgálati eljárása apropóján hívja fel az érintett intézmények és a nyilvánosság figyelmét a jövő nemzedékeket érintő esetleges jogsértés veszélyére, továbbá néhány, a hatósági döntéshozatalt is érintő, az alaptörvényi kötelezettségek érvényesülésével összefüggő elvi jelentőségű szempontra.

Őrség Őriszentpéter – MOL fúrási tervek forrás: google maps

Figyelemfelhívásában leszögezte, a védett természeti területek és a Natura 2000 élőhelyek elsődlegesen természetvédelmi célokat szolgálnak, így közvetlenül az Alaptörvény P) és XXI. cikkeinek hatálya alatt állnak. A hatósági engedélyezési eljárásban ezért a védendő közérdek nem a bányászati célok megvalósítása, hanem elsősorban a természet védelme, melynek következetes érvényesítése a hatóságok alkotmányos kötelezettsége engedélyezési eljárásaik során.

A figyelemfelhívás továbbá részletezi az irányadó természetvédelmi jogszabályi garanciákat, amelyek az érintett területeken irányadók abból kifolyólag, hogy azok egyrészt védett természeti területek, másrészt a Natura 2000 hálózat különleges madárvédelmi területei illetve egyúttal az ökológiai hálózat magterületei is.

A szószóló figyelemfelhívása itt is: A Szószóló figyelemfelhívása a természetvédelmi célok érvényesítéséről (pdf 530 KB)

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás