A rovat kizárólagos támogatója

Szijjártó Péter szerint megkezdődött Paks 2 reaktortartályainak gyártása. A külgazdasági- és külügyminiszter Facebook-posztjában beszélt a Paksi Atomerőmű bővítésének aktuális mozzanatairól. A magyar kormány csodálatra méltó elszántsággal lökdösi a magyar energiapolitikát a szakadék széle felé.

Szijjártó közölte, hogy amíg Pakson a földmunkák zajlanak, addig Oroszországban megkezdődött az atomerőmű bővítéséhez szükséges reaktortartályok gyártása. A külügyminiszter azt írta, a reaktortartályok lényegében az atomerőmű szívét képezik, ugyanis ezekben zajlik az a szabályozott láncreakció, amely az energiát biztosítja a működés során.  „A nukleáris hatóságtól minden engedélyt megkaptunk a mintegy 330 tonna súlyú, több mint 11 méter magas elemek legyártásához és a magyar szakemberek is elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Ezzel minden feltétel adott a reaktortartályok legyártásához, a munka első lépése pedig a kovácsolás” – jelezte a tárcavezető bejegyzésében.

Szijjártó bejegyzésére szintén a Facebookon reagált Jávor Benedek a Párbeszéd volt EU képviselője

A magyar kormány csodálatra méltó elszántsággal lökdösi a magyar energiapolitikát a szakadék széle felé.

Paks 2-ről jó ha tudjuk, hogy már a jelenlegi szankciós környezetben is gyakorlatilag megépíthetetlen. Nem lehet több ezer orosz munkást Magyarországra utaztatni, jelentős méretű alkatrészeket – például a cikkben szereplő reaktortartályt – vasúton, Ukrajnán keresztül ideszállítani, de még a szükséges pénzmozgások sem kivitelezhetők. Ráadásul a háború orosz eszkalációjával egyre nő a nyomás, hogy a szankciókat olyan szektorokra is kiterjesszék, amelyek közvetlenül is érintik a projektet.

Putyin a háború kiterjesztésével (a részleges mozgósítás elrendelésével) minden reményt eloszlatott, hogy ez a háború az ő elnöksége alatt lezárható volna. A konfliktus lehet, hogy megdermed, befagy, de megoldódni Putyinnal nem fog. Márpedig addig fenn fognak maradni a nemzetközi szankciók is.
A magyar kormány vagy Putyin bukására játszik, amit követően egy új, együttműködő, a nemzetközi jogot tiszteletben tartó Oroszország mentesülhet a szankciók alól, és Paks2 is megépíthetővé válik. Ha ez a helyzet, azt ügyesen titkolják.
A másik opció, hogy a valóságról nem gondolnak semmit, csak mennek előre a politikai kényszereik és az Orbán pszichés adottságai kijelölte pályán, orosz csatlósok vagyunk, Paks2-vel haladni kell, akkor is, ha soha nem épül meg, ha akadály van, meghosszabbítjuk Vlagyivosztokig. Akkor viszont egy végül elbukó projektbe tolják bele a pénzt.
Eddig ez relatíve nem volt olyan sok a teljes költséghez képest, nyolc év alatt kb. 400 milliárd forintunk bánta a projektet. Az építkezés megkezdésével viszont hirtelen meg fognak ugrani a költségek. A növekvő infláció mellett a hitelfelvétel is egyre drágább lesz, a tőkeköltségek ugrásszerűen nőni fognak. Hamarosan eljuthatunk oda, hogy az orosz hitelszerződés borzasztó kamatai nem is lesznek annyira versenyképtelenek. Csakhogy ez horribilis terhet fog rakni a magyar költségvetésre.
Egy reaktortartály gyártási költsége önmagában nagyjából 150 millió dollár (pontos árat Paks2 esetében nem tudunk), ez jelenlegi árfolyamon 64,5 milliárd forintot jelent. Az orosz fél ezt a költséget akkor is joggal fogja követelni a magyar partnertől, ha Paks2 soha nem épül meg. A tényleges építkezés elkezdéséig relatíve olcsón ki lehetett volna szállni a paksi bővítésből. A háború minden okot meg is adott rá. A projekt további erőltetése nagyon nagy valószínűséggel egy horribilisen drága zsákutca.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás