Hirdetés

Több milliárd forintnyi elmaradt bevétele keletkezett száznál is több, napelemek telepítésével, házak, lakások energetikai korszerűsítésével foglalkozó vállalkozónak, mert a mai napig nem kapták meg az államtól a támogatási összegeket.

Tavaly sajátos rendben írt ki támogatási pályázatokat a magyar állam házak energetikai korszerűsítésére: pályázni az otthonok tulajdonosai pályázhattak, az összeget azonban közvetlenül a munkákat elvégző vállalkozóknak utalták ki. Vagy hát utalták volna, de eleve rendszerszinten zavart okozott, hogy a pályázat adminisztrációs feladatai közül sok a lakástulajdonosokra hárult, akiket a rendszer átadása után már semmi se motiválja a dokumentumok feltöltésére.

Az RTL Híradójának egy pórul járt vállalkozó, Schronk Attila, az Ablak-Bazár Kft. vezetője beszélt. „A nyílászárókat kifizettem, a beépítő csapatokat kifizettem, kiállítottam a számlákat, vagyis az áfát is befizettem” – mesélte. De hiába végezte el a munkát, annak ellenértékének hatvan százalékát, 9 millió forintot a mai napig nem kapta kézhez.

A tavalyi pályázatokon napelemek telepítésére három millió forintot, hőszivattyúra és ablakcserére további 11 milliót lehetett nyerni a pályázaton. De a sajátos eljárásrend miatt most vállalkozók tucatjai futhatnak a pénzük után. Schronk egy Facebook-csoportot is alapított, ahol már 110 károsult gyűlt össze. Schronk számításai szerint nekik együttesen 1249 elvégzett munka után 3968 millió forinttal tartozik a magyar állam. Schronk az építési minisztériumnál érdeklődött a késedelem okáról, ott „informatikai átállással”, illetve azzal indokolták a késedelmeket, hogy „hirtelen felgyűltek a pályázók”.

Szolnoki Balázs Ádám, a Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke szerint a probléma inkább az, hogy a rendszerek telepítése után a háztulajdonosok, akiket eleve nem köt semmilyen határidő, már nem is érdekeltek abban, hogy minden szükséges dokumentációt leadjanak. Szerinte ez „nonszensz”, ráadásul még a piaci versenyt is rombolja azzal, hogy vállalkozások sora lehetetlenül el a kifizetetlen munkák miatt.

Az RTL az energiaügyi minisztériumnál érdeklődött, hogy hogyan oldanák meg a kialakult helyzetet, de nem kaptak választ. Via telex.

Nyitókép: Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás