Hirdetés
Forrás: népszava

Súlyos veszélyben a hulladékszállítás Budapesten, mert továbbra sem fizetett a kukaholding a fővárosnak. Az utolsó tartalékok február elejéig-közepéig tartanak ki – erősítette meg a Népszavának Mártha Imre, az FKF új felügyelőbizottsági elnöke.

Az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. – közkeletű nevén kukaholding – továbbra sem utalt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nek a budapestiektől tavaly szemétdíj címén beszedett mintegy 27 milliárd forintból legalább tízmilliárd forintot – rögzítette a Népszava tegnapi megkeresésére Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Tekintettel arra, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó kasszája üres, ez súlyosan veszélyezteti a fővárosi hulladékszállítást – szögezte le.

Budapest ragaszkodik az Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István akkori főpolgármester között létrejött 2018-as megállapodáshoz, amelyben a miniszterelnök (azóta többször is) vállalta, hogy a kukaholding az összes, FKF területén beszedett díjat kifizeti az FKF-nek. Bár a különböző képletek gyártását ehhez képest másodlagosnak tartja, Karácsony Gergely főpolgármester pénteki szavaihoz híven üdvözölte az illetékes innovációs és technológiai miniszter csütörtöki képletmódosítását. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a fővárosi hulladékszállító a jövőben is megkaphassa a kukaholdingtól a területén beszedett díjat.

Egyszersmind cáfolta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár úgy is értelmezhető szombati szavait, hogy a kukaholding semmivel se tartozna a fővárosnak. Az FKF kasszája változatlanul üres, az utolsó tartalékok február elejéig-közepéig tartanak ki – erősítette meg a Népszavának Mártha Imre, az FKF érdemi irányítását végző új felügyelőbizottsági elnöke is. Hozzáfűzte: jogilag tényleg a csütörtökön nyilvánosságra hozott képlet tette kiszámlázhatóvá a tavalyi év utolsó negyedét az NHKV-nak. (Azt, hogy tízmilliárd jóval több 27 milliárd negyedénél, az elszámolás sajátosságaival magyarázta.)

Mivel az FKF a maga részéről az ehhez szükséges összes ügyféladatot elküldte a kukaholdingnak, a fizetésnek már semmi akadályát nem látja. Mindazonáltal az NHKV ehhez további adatok – például útelszámolások, mérési kimutatások – egyeztetését kéri. Bár ezek a – pontosan nem körülhatárolt és a korábbi években is ütemtelenül megküldött – nyilvántartások éjjel-nappal készülnek, a számla befogadása és így a fővárosi hulladékszállítás fenntartása az NHKV részéről is igényel némi rugalmasságot. Ennek érdekében a hét elején számos tárgyalás várható – ígérte a Népszavának Mártha Imre.

Budapesten továbbra is az FKF végzi a hulladék begyűjtését és szállítását. Az FKF a fővárosi hulladék begyűjtéséért és elszállításért járó, az NHKV részére számlázásra átadott követelést az NHKV az FKF általi korábbi beszedési hatékonyság arányában – a központosított beszedés keretei között – havi ütemezésben visszautalja a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. részére.

A vita egyébként nem új, a főpolgármester már novemberben jelezte Orbán Viktornak, hogy a hulladékgazdálkodás finanszírozása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. miatt botrányossá vált, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből.

Kapcsolódó anyagok:

Budapest: szemétkáosz elnapolva

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás