A rovat kizárólagos támogatója

Az orosz állami kivitelező változatlanul a nukleáris fejlesztés teljes körű megvalósítását ígéri – állítja az illetékes miniszter. Süli Jánosnak a Roszatom azt is megerősítette, hogy a Paks 2 kapcsán elvégzett munkákért Oroszországban fizetnek, mégpedig a Magyarországnak adott orosz állami hitelből.

A Paks 2-es fejlesztés mögött álló, orosz állami Roszatom egyértelművé tette: az orosz-magyar kormányközi hitelmegállapodás alapján teljes terjedelemben teljesíti szerződéses kötelezettségeit, beleértve a fejlesztés pénzellátását is – közölte a DK-s Varju László írásbeli kérdésére Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Az ellenzéki képviselő ama – ezek szerint cáfolt – sajtóhírek alapján tudakozódott, miszerint Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója vis maiorra hivatkozva levélben jelezte volna elállási szándékot a Pakson tervezett bővítéstől. Mindazonáltal az Ukrajna orosz lerohanása miatti uniós kereskedelmi korlátozások árnyékában mostanság kétségkívül nehéz idők járnak az EU területén tevékenykedő orosz beruházókra. Igaz – nem kis részt az Orbán-kormány ellenállása miatt – a tilalmak egyelőre sem az atomiparra, sem a gáz-, sem az olajszállításokra nem terjednek ki. Némi értetlenséget váltott ki ugyanakkor, hogy a Európai Parlament fideszes képviselői is támogatták az ezek tilalmára vonatkozó, igaz, számos más javaslat közé ágyazott, ellenben nem kötelező érvényű indítványokat. A kormánypártok képviselői ellentmondásos lépéseiket azzal indokolták, hogy az Ukrajna orosz lerohanása miatti uniós ellenintézkedéseket a maguk egészében ugyan pártolják, de ezen belül az energetikai korlátozásokat nem.
Süli Jánosnak a Roszatom azt is megerősítette, hogy a Paks 2 kapcsán elvégzett munkákért Oroszországban fizetnek, mégpedig a Magyarországnak adott orosz állami hitelből. Ezért az Oroszország elleni pénzügyi szigorítások erre a rendszerre nem hatnak – szögezte le a miniszter. Az elszámolást és a kifizetést a terv fővállalkozója, a – Roszatom-tulajdonú – ASZE a magyar és más európai alvállalkozói irányában a szerződés szerinti teljes terjedelemben és valutanemben teljesíti – szögezi le Süli János.

Varju László szerint a Paks 2-es elképzelés már eddig is számtalan sebből vérzett, amire az ellenzék nem mulasztott el soha rámutatni – természetesen hiába. Elmondták, hogy nincs szükség az erőmű bővítésére: szerintük a jelenlegi paksi blokkok üzemidejének meghosszabbításával nyerhető elegendő idő a megújuló – például nap-, szél- és földhő-alapú – hasznosítás nagyarányú bővítéséhez, az energiafogyasztás csökkentéséhez, többek között az épületek korszerűsítésével és más takarékossági intézkedésekkel, melyekhez ráadásul az EU szinte korlátlan vissza nem térítendő támogatást nyújt.
Azt a 2030-as célt, hogy a villamosenergia-ágazat 90 százalékban szén-dioxid-kibocsátás-mentessé váljon, csak úgy tudjuk elérni, ha az atomenergiára és megújulókra egyaránt támaszkodunk – fogalmaz Süli János. Magyarország nem támogatja a kereskedelmi korlátozások kiterjesztését az energiaiparra: Európában már így is az egekben járnak az energiaárak – írja. Az általa hivatkozott szakértők szerint, ha a Paksi Atomerőmű által termelt árammennyiséget a szabad piacról kellene beszerezni, a családok rezsiköltségei megnégyszereződnének. „Ez azt is jelenti”, hogy ha nem épülne meg a két új paksi blokk, akkor még több és drágább gázt kellene vásárolni.
Más szakértők szerint a tárca nélküli miniszter ebbéli okfejtése igencsak megtévesztő, mivel a jelenlegi paksi blokkok működését semmi nem gátolja. A most üzemelő atomerőmű számaiból semminemű következtetés nem vonható le a több ezermilliárdunkba kerülő Paks 2 által termelt áram várható árára.

Az új blokkok ugyanis a kormány saját – sokak szerint visszafogott – számításai szerint is a jelenlegi blokkok közel kétszereséért állítják majd elő a villamos energiát. Szintén rejtély, a kormány miért véli kiválthatónak az új áramtermelő blokkokkal a gázellátást, amikor a hazai háztartásokban alig alkalmaznak villamosenergia-alapú fűtőberendezéseket.

A fejlesztés melletti, változatlan kormányzati kiállás kapcsán szintén megjegyzendő, hogy a beruházás építési szakasza még mindig nem kezdődött el, még a legalapvetőbb engedélyek is hiányoznak hozzá. Ugyanakkor a felvonulási épületek kivitelezői körében fizetési zavarokról és elbocsátásokról hallani. Paks 2 finn, szintén a Roszatom által tervezett párjának megvalósítását Ukrajna orosz lerohanása miatt a helsinki kormány lefújta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás