A rovat kizárólagos támogatója

Ma a parlament fideszes többsége elfogadta a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítását. Így hazánk természeti erőforrásainak kiárusításából származó, több mint 270 milliárd forintos bevételt az Orbán-kormány az államadósság csökkentésére fordíthatja. S hogy mi fér bele az államadósság elleni harcba? Nos, ennek csak a fantázia szabhat határt.

Még az Alkotmánybíróság előtt lévő NFA-törvénnyel is szembement az Orbán-kormány, amikor az állami földek privatizálásából származó bevételeket nem az általuk megszövegezett célokra kívánták felhasználni. Így kénytelenek voltak változtatni korábbi szabályaikon.

A módosítás 105 igen szavazattal, 61 nem és 1 tartózkodás mellett ment át.

A hivatkozott törvény 15. paragrafusa világosan leszögezte milyen birtokpolitikai célokat, irányelveket kellene szolgálnia a kormánynak, például a földhasználók helyzetének stabilizálása, fejlődésük elősegítése; családi gazdaságok kialakítása és megerősítése; környezetbarát, a fenntartható gazdálkodást szolgáló termelés földhasznosítás oldaláról történő támogatása.

Ehelyett – megkerülve a saját sarkalatos törvényüket – egyszerű többséggel fogadták el, hogy miután kijátszották a közösség tulajdonából a földet (gázszerelőknek, műkörmösnek, külföldieknek), annak a bevételét is el tudják szórni. Ez mintegy 270 milliárd forintot jelent.

Ezzel pedig lezárult a Fidesz egy újabb nagy hazugsága: nem növelte az állami tulajdonú földek területét, hanem csökkentette azt, és a privatizációból származó bevételt pedig nem a vidékre fordítja, hanem a bármire ráhúzható államadósság-csökkentési harcra, ahova már korábban is bedobta a magánnyugdíjpénztárak 3000 milliárdját. (A fideszes többség néhány perccel később megakadályozta azt is, hogy az állami földekről népszavazáson dönthessen a magyar állampolgárok). Mi ez, ha nem hazaárulás?- teszi fel a kérdést Sarkadi-Illyés Csaba az alfahir.hu-n.

Mindez az MTI megfogalmazásában:
Az Országgyűlés ma sikeresnek minősítette és lezárta a kormány Földet a gazdáknak! nevű állami termőföld-értékesítési programját, továbbá kimondta, az ebből származó 260-270 milliárd forintos bevételt alapvetően adósságcsökkentésre kell fordítani.

A parlament – a földművelésügyi és a nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére – kormánypárti támogatással hagyta jóvá az erről szóló három előterjesztést.  A törvény sikeresnek minősítette a Földet a gazdáknak! programot arra hivatkozva, hogy a nyilvános árveréseken minden harmadik magyar gazdának, mintegy harmincezer földművesnek biztosították a piaci áron történő földhöz jutást. A meghirdetett 290 ezer hektár földterület 70 százaléka talált gazdára, átlagosan "tisztességes piaci áron", hektáronként 1,4 millió forinton, vagyis a tavalyi országos termőföldátlagárnak közel a duplájáért – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A tárcavezető arról is írt, a kormány azt szerette volna, hogy a föld azé legyen, aki megműveli: a helyben lakó magyar gazdáké. A program emellett azt is szolgálta, hogy a családi kis- és középbirtokok aránya jelentősen növekedjen a nagybirtokokkal szemben. A program szigorú feltételeinek köszönhetően biztosítja a magyar föld magyar kézben maradását, vagyis, hogy az ne juthasson külföldi spekulánsok kezére. A programban ezért a törvényi előírásoknak megfelelően csak Magyarországon helyben lakó, földműves, természetes személy vásárolhatott legfeljebb 300 hektár földet – tette hozzá.

Az elfogadott határozatban lezárták a Földet a gazdáknak! programot, a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítása pedig kimondja, az állami termőföldek értékesítéséből befolyó, várhatóan 260-270 milliárd forintos összeget alapvetően az államadósság csökkentésére kell fordítani.  Fazekas Sándor utóbbi indoklásaként nemzeti érdeknek nevezte az államadósság csökkentését, amely mérsékli Magyarország sérülékenységét, egyúttal növeli pénzügyi stabilitását és gazdasági szuverenitását. A tárcavezető megjegyezte továbbá, az államadósság – a korábbi balliberális kabinetek időszakával szemben – újra csökkenő pályán van, és a kormány célja, hogy 2019-re 70 százalék alá süllyedjen.

 

Alig néhány napja még a népszavazás fontosságáról győzködött minket Orbán Viktor – a valóban nép által kezdeményezett népszavazásokat pedig gombnyomogató automatáival lesöpri az asztalról. Ez a magyar történelem szégyene!

 

Az Ab leszámolhat az állami földprivatizációval – Ángyán József véleménye

Az Ab leszámolhat az állami földprivatizációval - Ángyán József véleménye

Véget vethet az állami földprivatizációnak az Alkotmánybíróság. A Fővárosi Törvényszék Kishantos-ügyben eljáró tanácsa fordult a testülethez, szerintük ugyanis alaptörvénybe ütközhetnek a Nemzeti Földalapról szóló törvény és a hozzá kapcsolódó végrehajtási kormányrendelet egyes passzusai. Ángyán József nyilatkozata az ügyről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás