A rovat kizárólagos támogatója

A háztartási méretű napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó cégek megpróbálnak alkalmazkodni az új magyarországi szabályokhoz, amelyeket a kormány az elmúlt hónapokban többször is egészen váratlanul változtatott meg. A piacon lévő újabb kivitelezői ajánlatokat nézve számottevő az áremelkedés. Ráadásul még így, drágábban sem éri meg annyira a telepítés, mint korábban.

Felülnézet
A korábban egységes piacot gyakorlatilag három szeletre szabdalta fel a szabályváltozás.

1- Vannak olyanok, akik szeretnének napelemet, de nem adták be a végső határidő előtt azt a telepítési engedélykérelmet, amely még biztosíthatja, hogy a feleslegben termelt áramot betáplálják a közműhálózatba. Sokan azonban bíznak abban, hogy ez a tiltás csak átmeneti lesz.
2 – Vannak olyanok, akik időben beadták a betáplálásos engedélykérelmet, de még nem építették ki a rendszerüket.
3- És vannak olyanok, akik a kiszámíthatatlan szabályozási jövő miatt most már inkább eleve olyan rendszert szeretnének, amely teljesen önállóan működik (szigetüzem).

Alulnézet
— Az első csoportba tartozóknak érdemes legalább részben saját akkumulátorban későbbi használatra eltárolni az éppen feleslegesen megtermelt áramot, illetve egy olyan berendezés is hasznos nekik, amely a lakás aktuális áramfogyasztását minél inkább a napelemek aktuális termeléséhez igazítja (csak akkor kapcsol be a mosógép napközben, ha süt a nap, és van hozzá direktben saját áram).
— A második csoportba tartozóknál jellemzően újratervezés folyik, mert bár ők még a régi kedvező megoldás (szaldó) szerint számolnak el, pillanatnyilag zavaros, hogy a szaldó éves vagy havi fordulós lesz, és melyik verzió meddig lesz érvényben. Márpedig ez jelentősen ronthatja a megtérülést a korábban általánosan alkalmazott éves szaldóhoz képest.
— A harmadik csoportnak az elsőnél jóval nagyobb akkumulátorral érdemes számolnia.

Számokban
Egy 5 kilowattóra árammennyiség átmeneti eltárolására alkalmas akkumulátor bruttó ára ma több mint egymillió forint, a 10 kilowattórás verzió pedig 2,5 millió forint körül fut.
A fenti összegek alapján egy kisebb fogyasztású háztartásnál az akkumulátor szükségessége körülbelül megkétszerezte a költségeket (ahhoz képest, ahol az árak a szabálymódosítások előtt voltak, ebben egyedi eltérések bőven lehetnek).
Egy közepes teljesítményű (4 kWp) rendszer ma a fenti első csoportnak körülbelül bruttó 4-4,5 millió forintba kerül, a harmadik csoportba tartozók körülbelül 7 millió forintból hozhatják ki ugyanezt, a második csoport tagjai viszont még kijöhetnek 3 millió forint alatt.
Ez a 3 millió forintos ár is jóval magasabb, mint a korábbiak voltak, ennek oka még lehet az infláció és a forintgyengülés, a 4-7 millió forintos sáv azonban egyértelműen a szabályváltozások miatt jelent meg a piacon.

Az összképhez hozzátartozik két további fontos körülmény:

1– A fenti, megdrágult rendszerek jellemzően már nem képesek arra, ami korábban alapvetés volt: az egész éves villanyszámla lenullázására. A 100 százalékos kiváltás helyett ma már ideális esetben is csak 70-75 százalékot ígérnek a kivitelezők (mert az éves szaldó kivezetése és a betáplálási lehetőség felfüggesztése után még saját akkumulátorral sem lehetséges például a nyáron megtermelt felesleges áramot télig elraktározni).

2– Időközben az áram ára is a duplájára emelkedett a rezsicsökkentés éves kvótája felett, és senki sem tudja megjósolni, hogy a következő években mi lesz a kvóta határa, és mennyi lesz a kvóta feletti tarifa. Így a jóval drágább napelemmel most egy jóval drágább rezsiszámlát lehet mérsékelni (ha nem is teljesen kiváltani), ami teljesen új helyzetet teremt – összegezte a jelenlegi helyzetet a G7 gazdasági hírportál.

Kapcsolódó anyagok:

2023-ban sem csökken a nyomás a hazai napelemes piacon

A napelemes termelőknek fejleszti hálózatát 74 milliárdból az E.On

Céges napelem rendszer árak, feltételek, és egyéb hasznos tudnivalók

Mostantól lehet napelemes rendszert szerelni a bécsi önkormányzati lakások balkonjára

Kötelezővé tette Tokió a napelemet

Gyűlik a közösségek ereje. Megalakult a Közösségi Energia Szolgáltató

Lantos Csaba energiaminiszter belengette a szélenergia hasznosítását

Meg lehet-e védeni az Orbán kormányától a magyar környezetet?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás