A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

EU-szerte ebben is magunkra maradtunk. A jelenlegi paksi atomblokkok orosz üzemanyagellátását nem váltjuk ki mással – közölte a Népszava megkeresésére a Miniszterelnökség, cáfolva az elmúlt napok találgatásait.

A meglévő hazai atomerőművi blokkok üzemanyag-ellátására a jelenleg elérhető egyedüli lehetőség az orosz behozatal – közölte a Népszava megkeresésére a Miniszterelnökség. Ez erőteljesen árnyalja azokat a múlt hét végi sajtóértesüléseket, miszerint Orbán Viktor, Kötcsén, sajátjai között, azt állította volna, hogy a paksi, orosz fűtőelemeket franciára cseréljük.

A találgatásokat ugyanakkor még tovább fűtötte, hogy három napra rá az Energiaügyi Minisztérium (EM) „együttműködési megállapodást” kötött a francia iparági doyennek számító, többségi állami tulajdonban lévő Framatome-mal, mégpedig atomerőművi fűtőelemek, a nukleáris blokkok élettartam-hosszabbítása, illetve az SMR-nek nevezett, kis teljesítményű atomerőművek kapcsán.

A Framatome jelenleg nem rendelkezik az orosz technológiával épült atomerőművek ellátására alkalmas üzemanyaggal – szögezte le la Népszavának a Miniszterelnökség. Miközben a francia vállalat már dolgozik a fejlesztésen, a gyors, gyakorlati megoldást is csak több éves távon tartják lehetségesnek. Az egyetértési megállapodás alapján az EM figyelemmel kísérheti a valós európai lehetőségek megteremtődését – fogalmaznak.

Gulyás Gergely a kormányinfón mindezt érdemben azzal egészítette ki, hogy az „új” blokkok tekintetében viszont mindenképp számítanak a franciákra. A Kancellária válasza szerint „a Framatome közreműködése a paksi bővítésben közismert”, de a cég az új generációs atomreaktorokkal kapcsolatos képességei is elismertek. (A Framatome ugyanakkor egyelőre hivatalosan „csak” Paks 2 irányítási rendszereinek szállítójaként ismert. Sőt, miután Berlin, idén tavasszal, megakadályozta e berendezések német alkatrészeinek kivitelét, a franciák azok legyártására is hajlandónak mutatkoztak. Igaz, erről végleges közlés nem látott napvilágot. Bár ekkortájt az is felmerült, hogy a franciák akár az orosz állami Roszatomot is kiválthatják Paks 2 fővállalkozói posztján, a Kreml éles reakciója után ez a jelek szerint lekerült a napirendről. Paks 2 üzemanyagellátásáról ugyanakkor mindeddig annyi hangzott el, hogy az oroszok azt is vállalnák.)

paksi üzemanyag kazetták MTI Sóki Tamás

A fűtőanyagkazetták lehetséges szállítói között gyakorta szóba kerülő, amerikai Westinghouse, vagy akár más, nem orosz nukleáris fűtőelemgyártók esélyeit firtató, a kormányinfón és írásban is feltett kérdésekre nem adtak választ.

Az a kormányállítás ugyanakkor, miszerint a Framatome orosz reaktorokhoz illeszkedő, fejlesztés alatt álló üzemanyag-kazettája a gyakorlatban is csak több év alatt lenne alkalmazható, nemzetközi látószögből tekintve, kevéssé tűnik megalapozottnak. Legalábbis a hozzánk sok tekintetben hasonló – az orosz gázról nem mellesleg mára teljesen levált – Bulgária az orosz tervezésű kozloduji atomerőmű eddigi orosz üzemanyagellátásának kiváltására, 2025-ös indulással, már tavaly év végén, tíz éves megállapodást kötött a Framatome-mal. Idén márciusban Csehország is levált az orosz ellátásról. Bár a velünk szintén gyakorta összevetett, közép-európai tagállam a Westinghouse-zal szerződött, a szállításokból részt vállal a Framatome is. A cseh példa azért figyelemre méltó, mert ott a Westinghouse már maga mögött tudhat egy kudarcos váltási kísérletet. Az amerikaiak ugyanakkor, eme tapasztalatok révén is, állításuk szerint, mára valóban kifejlesztették az orosz reaktorokba illeszkedő típust. Ez Szlovákiát is meggyőzte: északi szomszédunk augusztusban döntött úgy, hogy orosz tervezésű atomerőműveik onnan származó fűtőelemeit Westinghouse-típusúra cserélik. Bár itt kezdőidőpontként csak az engedélyek megszerzését említették, orosz fűtőanyag-tartalékaik 2024 végéig tartanak ki. Amiként arra Jávor Benedek, a Párbeszéd-Zöldek európai parlamenti listavezetője nemrég felhívta a figyelmet, Magyarországon kívül mára az összes EU-tagállam, ahol orosz tervezésű atomblokk működik – beleértve Finnországot és az unión kívüli Ukrajnát is – már másra cserélte orosz fűtőelem-szerződését.

A Népszava kapcsolódó felvetésére Gulyás Gergely úgy reagált, hogy nem minden orosz tervezésű reaktorba egyforma fűtőelemek illeszkednek. Azt, hogy Pakson a többi, orosz típusú reaktorétól eltérő kazettákat használnak, a lapnak Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse is megerősítette. Számára nem egyértelmű, hogy az oroszokon kívüli gyártóknak – akár az amerikaiaknak vagy a franciáknak – megérné-e egy kifejezetten Paksra tervezett termék kifejlesztése. Különös tekintettel arra, hogy ismeretei szerint a franciák meglehetős tapasztalatlanok a kérdésben. Egy átállási folyamat – tesztekkel, engedélyezésekkel együtt – a szakember szerint legalább 5-6 év. Mindazonáltal a környezetvédő szervezet, úgy világszerte, mint Magyarországon, határozottan ellenez mindennemű atomerőmű fejlesztést.

A több láb jobb, mégis mindig egy marad

A kormány hosszú távon meghatározó szerepet szán az atomenergiának. A nukleáris alapú áramtermelés megőrzése-fokozása nélkülözhetetlen a biztonságos és megfizethető ellátáshoz, a fenntarthatósági és klímasemlegességi vállalások teljesítéséhez – vélik. A Paksi Atomerőmű kötelező üzemanyag-készletezéssel biztosítja termelése zavartalanságát. A magyar kormány, a hazai energiafogyasztók biztonságos ellátása végett, általánosságban „is” minél több forrás bevonására törekszik – rögzíti a Miniszterelnökség.

Kapcsolódó anyagok:

Orbán francia atomblöffje

Szlovákia többé már nem függ az orosz nukleáris üzemanyagtól

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek