A rovat kizárólagos támogatója

Destruktív politikába szállt be az Orbán-kormány, akadályozná a vegyszerszabályok szigorítását – A mérgező anyagok használatának kontrollját és csökkentését szolgáló módosítást hackelnék meg – írta tegnap Hargitai Miklós a Népszavában. Darvas Béla ökotoxikológus prof. gondolatai a témában.Nekem, aki az életem jelentős részét a zoológián kívül a növényvédelmi toxikológiával töltöttem el nem kell bizonygatni, hogy az Orbán-kormány mezőgazdasági tagozata (Magosz, NAK) nem képes értékelni, és nem is érdekli a toxikológia. Nekik ez migránsul van. Ők etetik a népet (itt most szó szerint tessék érteni), és úgy látom ezt lehet, hiszen kitartóan tátog. A kémiai biztonságra való törekvés kimerül a boltok akciószerű vegzálásában. Lejárt vagy még használható? – csak ez a kérdés. Zéró intuíció, érdemi fogyasztóvédelem (a cukrász is már inkább MZP-specialista) semmi kapcsolat a hazai kutatóintézeti és egyetemi szférával. Ha lenne, akkor sem értenék azt, amit ott hallanak. Ezt a neonikotinoidok és a glyphosate példáján személyesen is tapasztaltam. Na meg a szükséghelyzeti kereskedelmen.

Nagy István miniszter szerintem az alapfokú természet- és környezetvédelmi elvárásoknak sem felel meg.

Mosolyogva ígért egykoron a bevált kollégiumigazgató és polgármester, de semmit sem teljesített, mint miniszter. Illetve a pozícióért karakánul lefogyott. Nekem azért ő is afféle ’megtekintő’ (most éppen a MATE berkeiben), mint elődje (aki az Állatorvosi Egyetem kuratóriumába kapott meghívást). Ezzel gondolom mindketten elégedettek; kevés munka, jó fizetés.
A kémiai biztonság ügyei korán (2010 után) elhaltak hazánkban. Nem csak a környezet felejtette valahol a bőröndjét (a tárcát az EU-ban egyedülállóan szüntette meg a második Orbán-kormány – minek az má’, he?), hanem az egészségügy (a Kémiai Biztonsági Intézetet beszántották) is. Egészségügy területén dolgozó, hivatalban lévő orvos/toxikológus egy sincs már nálunk, aki a növényvédő szerekkel kapcsolatban szakértő módon a közmédiában (már amit annak mondanak) megszólal. A bioKontroll és Ökotoxikológia szaklapokban számtalan cikk jelenik meg korunk ebbéli problémáiról. A Magyar Ökotoxikológiai Társaság évi konferenciáin vitatja meg az égető problémáinkat. A minisztériumi emberek ezeket büszkén nem látogatják. A tények valóban ennyire elértéktelenedtek?
*
„A Monsanto vegyipari óriás által gyártott glifozát alapú gyomirtó szer használatát 2017-ben – hazánk támogatásával – korlátozott időre újra engedélyezték az EU-ban. A szer további sorsáról 2022-ben lesz uniós döntés.” – Így igaz. Hazánk mindvégig a rákkeltő hatással gyanúsított glyphosate (Kásler miniszter – akinek hajdani intézetében vele együtt előadtam –, és aki végzettsége szerint onkológus, még soha az ebbéli véleményét el nem mondta! Senkinek nem tűnt fel?) engedélyezése mellett szavazott (Szalkai, Görög, Jordán és Tőkés urak exponálták magukat az ügyben, vagyis a készséges NÉBIH), és semmit sem tett az ellen, hogy betakarítás előtt ezeket a készítményeket állományszárításra használják, vagy, hogy laikus felhasználó bármelyik sarki gazdaboltban meg ne vehesse.

A glyphosate kevésbé mérgező, mint a csokoládé – mondta Jordán ’szenszei’ (már ennek NDK-szerű változata). Kaliforniában pereket nyertek a limfómások, akik permetezték ezt a cuccot és megbetegedtek. Nekik tejelt a Bayer. Nálunk nem lenne hasonlóképpen veszélyes a cucc?

A Monsanto vegyipari óriás által gyártott glifozát alapú gyomirtó szer használatát 2017-ben – hazánk támogatásával – korlátozott időre újra engedélyezték az EU-ban. A szer további sorsáról 2022-ben lesz uniós döntés  Fotó: Jean-Francois Monier / AFP

„Az Orbán-kormány ahhoz az országcsoporthoz csatlakozott az Európai Tanácsban, amely megpróbálja megakadályozni, hogy Európa-szerte átláthatóvá tegyék a mezőgazdasági termelők növényvédőszer-használatát. Az erre vonatkozó adatgyűjtésről – amely mindenfajta mennyiségi korlátozás és felhasználási tilalom alapvető feltétele – ma kezdődik a háromoldalú (Tanács-Parlament-Bizottság) egyeztetés.”  – Nincs új a Nap alatt. A szocik sem voltak ebben élenjáróak. Az elavult hazai szúnyogirtást is Nagy Imre ’balosnak’ mondott cége tekeri. A ’jobbos’ katasztrófavédelemnek megfelel.

A rendszerváltás óta idehaza elérhető és megbízható adatbázis a növényvédő szerek értékesítéséről és felhasználásáról nincs. Próbáltuk ezt összegyűjteni, de a minisztériumból nyugdíj előtt hozzánk áthelyezett beosztottam sem volt képes elérni ilyen adatokat. Mindenhol széttárt karok fogadták. A növényvédelmi ügyek kezelésére szolgáló, a tárca által vezetett, igen egyoldalúan elfogult Növényvédelmi Bizottság is a felszólalásom után, Nagy István idejében ’befagyott’. Akkor inkább ne társadalmasítsuk ezt az ügyet? Utolsó ülését a grémium 2019-ben tartotta, azóta minden rendben van. ’A villamos is aluszik…’ Mivel foglalkoznak nálunk vajon a kormánypártinak és ellenzékinek nevezett képviselők? Csak egymással?

„Ha az Orbán-kormány által támogatott destruktív álláspont érvényesül, az ellehetetleníti a European Green Dealnek (EGD) nevezett uniós fenntarthatósági program teljesítését – állítják a Pesticide Action Network (PAN) Europe és a GLOBAL 2000 – Friends of the Earth Austria szakértői, akik szerdán online sajtótájékoztatón mutatták be az európai vegyszerszabályozás fellazítását célzó tagállami terveket.”
– Számtalan előjele volt ennek, Nagy István és Feldman Zsolt (Font Sándor rokona) is kiborult a biotermesztés EU kedvezményezettsége miatt. Hazánk bár nem használhat neonikotinoid csávázókat a területén mégis engedi, hogy nemzetközi cégek vele foglalkozzanak, majd a NÉBIH által kiadott eseti és szükséghelyzeti engedélyekkel Ukrajnába és Oroszországban, vagy még keletebbre értékesítsék. Gondolják, hogy ott másféle beporzók élnek? Mit gondolnak, etikus kereskedelem az efféle? Nemcsak hazánk él a kereskedelemnek ezzel a moralitását vesztett ágával, hanem több európai ország is. Igen, a nagyok, a kevésbé érinthetőek. Aztán szermaradék formájában majd visszavásároljuk a ’lejárt szavatosságú áldást’. Az EU tud róla, a PAN gondoskodott erről, de a nemzeti hatóságok malmai lassan őrölnek.
„A ’Célzás bekötött szemmel’ címet viselő jelentés utal rá, hogy az EGD egyik kulcsintézkedése alapján 2030-ig 50 százalékkal kell csökkenteni a növényvédőszer-használatot, illetve annak környezeti és egészségügyi kockázatait. Alapelv, hogy ennek a kockázatcsökkentési folyamatnak a nulladik pontja egy naprakész adatállomány lenne a vegyszerfelhasználásról…”
– A cégek tudják, hogy miből mennyit adnak el (gyakorta akciót hirdetnek a növényvédő szerek fekete-kereskedelmét illetően – Szalkai úr, aki már átült a cégek asztalához, erről tudna önöknek sokat mesélni), de a forgalmi adatokat nem osztják meg a fogyasztókkal. Minek azt nekik tudni? A fogyasztó pedig nálunk igen jámbor fajta (úgy járt – mondják felénk, Téglásbodzáson), belőlük áll össze a szavazó is, aki errefelé csak egyszerűen túlélni akar.

„Az Orbán-kormány néhány más tagállammal együtt azon dolgozik, hogy ne is legyen, és már nem először: korábban ugyanígy megakadályozták a magas rákkockázatú glifozát vagy a bizonyítottan méhgyilkos hatású idegmérgek tényleges tilalmát. Ezzel részben a külföldi tulajdonú vegyszergyártóknak – mindenekelőtt a Monsantót a közelmúltban felvásárló Bayernek – kedveskednek, jópontokat szerezve külföldi kormányoknál, részben pedig azon hazai vállalkozásoknak, akik a sokfelé tiltott szerek licenc alapú gyártásából, illetve EU-n kívüli (például ukrajnai vagy szerbiai) exportjából csinálnak profitot.” 
– Nem is vitás. Fazekas minisztériumának növényvédelmi vezetője átült először a cégek érdek-képviseletében, majd most Nagy István alatt már az önérzetes Bayer (nem a Zsoltié) alkalmazottja. Helyére az egykori minisztériumi helyettese (Görög úr) először a NAK-ba (a minisztérium tanácsadója) ment szakértőnek, majd most átigazolt a cégek érdekeinek képviseletébe (HUCPA). Egy ’következmények nélküli országban’ ezen senki fel nem akad. Segít rajtunk, ha azt mondom, hogy Európában ez sem egyedülálló?

„Egyértelmű magyar mezőgazdasági érdek biztosan nincs a sajátos magyar vegyszerstratégia mögött, mivel azokban a tagállamokban sem csökken érezhetően a termelés, ahol bevezették azokat a tilalmakat, amelyek a magyar kormány szerint ellehetetlenítik a növénytermesztést.”
– A Csányi-család által birtokolt Agro-Chemie Kft. bizonyára dédelgethet nagyra-törő álmokat. Tessék megnézni a Kft. ukrán-, orosz- és török-nyelvű honlapját. Igen tanulságos. Milyen termékeket is ajánlanak ki? Benomyl, carbendazim, chlopyrifos, carbofuran, beta-cypermethrin? De hiszen ezek az EU-ban már nem engedélyezettek! Egyáltalán, hol található a Flumite 200 (flufenzin vagy diflovidazin) EU-engedélye? Elárulom: nincs ilyen. Nem mellesleg, ez az ’ellenőrzés által láthatatlan Kft.’ a glyphosate hatóanyagot is forgalmazza. Miként állhatna a fogyasztók oldalán ez ügyben a focikedvelő Orbán-kormány? Fel tetszenek-e ébredni ’ellenzéki’ képviselő hölgyek és urak, akik erre még csak rá sem tetszettek eszmélni?

„Mint a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a PAN Europe és a GLOBAL 2000 által megszerzett uniós dokumentumokból kiderül, a destrukciót egy tíz tagállamból álló csoport hajtotta végre, benne az Orbán-kormány képviselőivel, majd a közös álláspontjukról sikerült meggyőzniük a Európai Tanács többségét is. Egyedül Németország és Ausztria szavazott a szöveg kiherélése ellen…”
– Hát ez a helyzet véreim! Csak veletek nem foglalkozik a kutya sem. Illetve ez talán kutyája válogatja, mert velem az enyém: igen.

Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás