A rovat kizárólagos támogatója

Aki eddig némi bizalmat táplált a magyar állam irányába az kérem gondolja át az álláspontját az alábbi történet alapján. A nyertes perek ellenére a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal újra kiadta a beruházás környezetvédelmi működési engedélyét változatlan tartalmú beruházásra.

A Fertő tavi vízitelepnél, miután a magyar állam két pert is vesztett a Fertő tó barátai Egyesület és a Greenpeace Magyarország Egyesület ellen a környezetvédelmi működési engedély ügyében, kiírták a közbeszerzést egy csökkentett tartalmú beruházásra.
A csökkentett tartalom alapján úgy tűnt a civilek számára, hogy nyertek és a természetvédelmi és vízügyi szempontból legkárosabb terveket sikerült megakadályozni. A közbeszerzés szerint úgy tűnt, hogy a 15 hektárosról 77 hektárosra duzzasztott beruházási területen nem lesz monolit vasbeton szálloda és apartmanházak a MEDERben(!!!!), nem lesz sportkomplexum műfüves focipályával és fallabda pályával, nem lesz két motel.

Úgy gondoltuk, hogy fellélegezhetünk és tiszta lappal indíthatjuk az együttműködésünket az állami szervekkel annak érdekében, hogy egy valódi rekonstrukció és a tervezett Nemzeti Természet Helyreállítási Stratégiának megfelelő történjen a Fertőnél. Sajnos tévedtünk, hiszen november 15-én a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal újra kiadta a beruházás környezetvédelmi működési engedélyét változatlan tartalmú beruházásra.
http://edktvf.zoldhatosag.hu/kozerdeku/2023/5351_13.pdf  
Ill. itt a biztonság kedvéért:
ÉDUVIZIG Fertő tavi víziteleppel kapcsolatos közérdekű bejelentés kivizsgálása (470 KB pdf.)

Nem hittem volna, hogy ez történik ha nem láthatom a saját szememmel.
Most én az alábbi lehetőségeket látom: az Építési és Közlekedési Minisztérium
a) hazudik, nemcsak nekünk a civil szervezeteknek, de az UNESCO-nak is
b) úgy gondolja, hogy a Kormányhivatal és egyéb hatóságok alkalmazottai nagyon ráérnek ezért belefér az idejükbe, hogy egy soha meg nem valósuló beruházásra adjanak ki működési engedélyt
c) inkompetensek gyülekezete, akik azt sem tudják, hogy mit ígértek az UNESCO-nak (igaz azóta az illetékes helyettes államtitkárt már kirúgták)

A három lehetőség közül egyik sem túl biztató a jövőre nézve!

Itt érdemes megjegyezni, hogy a szakhatóságként eljáró Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelem úgy fogalmazott: “Jelen szakhatósági állásfoglalás más jogszabályi kötelezettség alól nem mentesít.” Ennek ellenére  a Kormányhivatal az engedélyt kiadta az apartmanházakra, ökocentrumra és monolit vasbeton szállodára, ennek ellenére, hogy az ÉDUVIZIG egy ombudsmani vizsgálat keretében írt levelében megküldésre, elismeri, hogy a beruházás mederként nyilvántartott ingatlanokon valósul meg. Az ÉDUVIZIG értelmezése szerint ez nem jelent problémát, annak ellenére, hogy a 120/1999 kormányrendelet 6§(1) bekezdése a mederben csak egyes úgynevezett vizilétesítmények építésére ad lehetőséget.

Kun Zoltán tájépítész, a Fertő tó Barátai Egyesület természetvédelmi szakértője, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetség elnöke.

Kapcsolódó anyagok:

A kormány az UNESCO szakértői előtt azt ígérte, egyeztet a civilekkel a Fertő tóról

Az orbáni természetpusztítás miatt bukhatjuk a Fertő-táj világörökségi címét

Fellélegezhet a Fertő, pert nyert a Greenpeace a kormányhivatallal szemben

Fecskementő és a természetet védő Greenpeace-aktivistákat ítélt el a bíróság

Erős környezetvédelmet ígér Lázár János, de ki hisz neki

Ellenzéki szélkakasok – Újkori raskoiáda-kánonok

Hogyan tovább Fertő part? Zöldek az orbáni országrombolás ellen

Cinikus kormánypropaganda: a természetvédelemnek teremtésvédelemmé kell válnia

Major Gyula a Fertő tavi civil harcos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás